Avro Bölgesinde Şubat ayında Büyüme Canlanırken, Fiyatlar Rekor Seviyede Yükseldi

25 Şubat 2022

Avro Bölgesi Bileşik PMI* endeksi, 'ön' tahminine göre Şubat ayında 3,5 puan artarak (geçen yılın Mart ayından bu yana en büyük aylık artış) Ocak ayındaki 52,3 değerinden 55,8 değerine yükseldi ve COVID-19 önlemlerinin gevşetilmesi sonucunda ekonomik büyümede keskin bir hızlanma sinyali verdi.

IHS Markit tarafından yayınlanan anket sonuçlarında geleceğe ilişkin beklentiler,  yeni siparişler ve istihdam artışı alt kalemlerinde Şubat ayında toparlanma yaşandı. İmalat göstergesi, artan talep ve gevşeyen arz darboğazı nedeniyle üretim kazançlarına işaret ederken, endeksteki artış özellikle hizmet sektöründe izlenen yükseliş kaynaklı yaşandı. Arz kısıtlarının hafiflemesi hammadde girdi maliyet enflasyonunu düşürmesine rağmen, artan ücretler ve enerji faturalarının neden olduğu kalıcı maliyet baskıları, PMI anket tarihinde mal ve hizmetler için uygulanan ortalama fiyatlarda en keskin artışa sebebiyet verdi.

Ekonomik aktivite Fransa’da hızlı şekilde toparlanarak 2021 Haziran ayından sonraki en yüksek seviyesine ulaşırken, Almanya’da ise 2021 Ağustos’tan sonraki en hızlı yükseliş yaşandı.

(*): İmalat Endeksi ve Hizmetler İş Faaliyeti Endeksi'nin ağırlıklı ortalamasıdır.

Kaynak: Markiteconomics
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü