2021 Yılında Çin’deki Otomobil Satışları Son Dört Yılın Ardından İlk Kez Artış Gösterdi

12 Ocak 2022

Çin Otomobil Sanayicileri Birliği (CAAM) tarafından 12 Ocak Çarşamba günü açıklanan verilere göre, son dört yıldır sürekli gerileyen otomobil satışları 2021 yılında ilk kez artışa geçti. Bu yükselişte en önemli payın %150 oranında artış gösteren yeni nesil enerjili otomobil satışlarından kaynaklandığı bildirildi.

Açıklanan verilere bakıldığında, 2021 yılında sıfır kilometre araç satışlarının yıllık bazda %3,8 arttığı ve sadece Aralık ayında 2,79 milyon olmak üzere, yıl boyunca satılan toplam otomobil sayısının 26,28 milyon adede ulaştığı görüldü.

CAAM tarafından yapılan açıklamada, yonga tedarik probleminde rahatlama ve hammadde fiyatlarında da bir gerileme gözlemlendiği belirtilerek, 2022 yılında daha da yüksek oranda satış rakamlarına ulaşmayı bekledikleri ifade edildi.

Uzunca yıllar art arda hızla büyüyen Çin otomobil pazarı, 2018 yılından itibaren bazı vergi indirimlerinin son bulması ve ayrıca ABD ile yaşanan ticaret savaşları nedeniyle bir daralma seyrine girmiş ve ardından da Kovid 19 salgınının yıkıcı etkisi başlamıştı.

2020 yılının ortalarında pazar yeniden canlanmaya başlamış, fakat bu kez de otomotiv sanayisinin önemli bileşenlerinden birisi olan yarı iletken yonga malzemede tedarik darboğazı baş göstermiş ve fabrikalardaki üretim sürecinde kesintiler başlamıştı.

CAAM tarafından yeni nesil araçlara ilişkin paylaşılan verilere göre, hibrit, bataryalı, plug-in ve hidrojen yakıtlı araç satışlarında 2021 yılında büyük bir sıçrama yaşandı ve bu kategorideki araç satışları bir önceki yıla kıyasla %157,5 oranında artış göstererek 3,52 milyon adede ulaştı.

Yeni nesil araçların Aralık ayı satışları ise yıllık bazda %114 oranında artış gösterdi. Çin son yıllarda hava kirliliği ile mücadele kapsamında yeni nesil araç satışlarına en çok teşvik sağlayan ülkelerin başında geliyor.

Geçtiğimiz ay CAAM tarafından yapılan bir açıklamada, 2022 yılında otomobil satışlarının %5,4 artarak 27,5 milyon adede ulaşmasını ve yeni nesil otomobil satışlarının da %47’lik bir artışla 5 milyon adet olmasını bekledikleri belirtilmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü