AB Komisyonu Kritik Teknoloji Alanlarında Atılım Yapma Konusunda Yeni Projeler Açıkladı

24 Şubat 2021

22 Şubat Pazartesi günü toplan Avrupa Komisyonu , insansız hava araçları, uzay haberleşme sistemleri ve uzay trafik kontrolü alanlarında geliştirilmesi planlanan üç büyük projenin duyurusunu yaptı. Projelerin hayata geçirilmesi sonucunda, 27 ülkeden oluşan AB bloğunun bu yeni teknoloji alanlarında diğer ülkelere karşı rekabet gücü elde etmesi ve kendi kendine yeter konuma ulaşması hedefleniyor.

“Sivil, Uzay Ve Savunma Sanayileri Arasında Ortak Sinerji Eylem Planı” adı verilen bu çalışma ile, bahse konu üç alanda geliştirilecek proje ve girişimler için araştırma ve geliştirme olanaklarının birleştirilmesi amaçlanıyor.

AB yetkililerinden yapılan açıklamada, İHA projesinin özellikle savunma ağırlıklı olarak AB sanayisinin bu konudaki rekabet yeteneğini arttırmayı amaçlarken, uzay haberleşmesi ile ile ilgili çalışmaların ise, kuantum şifreleme teknolojisi temelinde tüm Avrupa’nın güvenli ve hızlı bir şekilde haberleşmesini sağlamayı hedeflemektedir denildi.

Açıklamada ayrıca uzay trafik kontrol yönetimi ile de, bir yandan dünya yörüngesinde seyreden çok sayıdaki uydular ve bunun sonucunda ortaya çıkan uzaysal atıkların yarattığı çarpma ve çarpışma tehlikelerinin önleneceği, diğer yandan da, AB’nin kendi başına uzaya açılma olanaklarını arttıracağı belirtildi.

AB’nin dijital gelişmelerden sorumlu komiseri Margrethe Vestager de yaptığı açıklamada, bu yeni girişim ile çok amaçlı kullanımlara uygun ürün tasarımlarının ortaya çıkmasını olası kılacak bir inovasyon ortamının yaratılmasının ve bu doğrultuda ortaya çıkacak start-up firmalarının ve araştırmacıların desteklenmesinin amaçlandığını belirtti.

AB sanayi komiseri Thierry Breton ise, bu girişim sayesinde AB ülkelerinin teknoloji geliştirme alanında diğer ülkelere bağımlı olmaktan çıkarak, kendi ayakları üzerinde durma kabiliyetini elde edeceğini ve hatta bu alanlarda lider konuma geçerek, sanayilerini canlandırabileceklerini ve bu sayede virüs salgınının yarattığı ekonomik krizden daha hızlı bir şekilde çıkmalarının da mümkün olabileceğini söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü