AB SKD’nin Uygunluğu Konusunda Şüpheler Devam Ediyor

07 Ocak 2022

Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Cambridge Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü'nün araştırma lideri Sanna Markkanen, Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD)'nin gerekli emisyon kesintilerini yeterince hızlı bir şekilde gerçekleştirmesinin zor olduğunu ve başka bir yol olup olmadığının sorgulandığını belirtti.

Konferansta ayrıca, ülkelerin ürünlerinin halihazırda "yeşil" olan bölümünü AB'ye ihraç etmesini engellemek ve yeşil olmayan bölümünü ise başka yerlere satmasını önlemek için atlatma önleyici tedbirlerin güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Markkanen, piyasa bozulmalarını önlemek için mekanizmanın kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Avrupa demir-dışı birliği Eurometaux'dan Cillian O'Donoghue, 2030 yılına kadar dolaylı emisyonların SKD'den hariç tutulması gerektiğini ve bu noktada enerji sektörünün karbondan arındırılmasının üreticiler için ilgili maliyetleri azaltacağını ifade etti.

O'Donoghue, ihracat sorununa bir çözüm bulunmadıkça SKD'nin "hiç bir anlamı olmadığını" sözlerine ekledi ve 2030 yılına kadar ücretsiz AB ETS tahsisatlarını sürdürmenin o zamana kadar en kolay çözüm olacağını vurguladı.

Ancak Komisyonun vergi ve gümrük birliği birim başkanı Vicente Hurtado Roa, ihracat için bir çözümün nasıl olacağına dair şüpheler olduğunu belirterek bunun devam eden bir tartışma olduğunu da sözlerine ekledi.

Önümüzdeki yılın ilk yarısında AB Konseyi başkanlığını devralacak olan Fransa’nın, Temmuz ayından itibaren Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu ve AB Konseyi arasında üçlü görüşmeleri başlatabilecek konumda olacak kadar ilerleme kaydetmek istediğini belirten Hurtado Roa’ya göre, görüşmelerin 2022 yılı sonuna kadar sonuçlandırılması hedeflenmektedir.

Komisyon, Temmuz ayında SKD için tekliflerini sundu. Komisyonun planına göre, önlem 2023-25 üzerinden bir geçiş aşamasının ardından 2026'da tamamen uygulanacak.

Komisyon ve Parlamentodan temsilciler, BM Cop 26 iklim konferansına katılımları sırasında SKD’ye yönelik uluslararası muhalefetin yumuşadığını gördüklerini belirttiler.

Kaynak: Argusmedia
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü