AB, Uluslararası Ticaret Ortaklarını Karbon İthalat Vergisinden Kaçınmaları için Bir Karbon Fiyatı Empoze Etmeye Çağırdı

26 Mart 2021

AB, uluslararası ticaret ortaklarını, blok tarafından planlanan yeni bir karbon ithalat vergisinden kaçınmalarına yardımcı olmak için bir karbon fiyatı empoze etmeye çağırdı.

Sözde Karbon Sınırı Düzenleme Mekanizması, Avrupa'nın 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmasını amaçlayan Avrupa Yeşil Anlaşmasının bir parçasıdır.

Avrupa Komisyonu, bloğa getirilen çimento, çelik, gübre ve enerji gibi bazı mallara gömülü emisyonları cezalandıran bir önlemi Haziran ayında önermek istiyor.

AB Ekonomik İşler Komiseri Paolo Gentiloni, bu Kasım ayında Glasgow'da yapılacak COP26 görüşmelerinden önce ülkelerin iklim hedeflerini hızlandırmaları gerektiğini söyledi.

"Benzer fikirlere sahip uluslararası ortaklarla, eşdeğer karbon fiyatlandırma mekanizmaları da dahil olmak üzere ortak yaklaşımlar oluşturmak için böylesine küresel bir eğilime dayanmamız gerekiyor" demiştir.

AB, 2030 emisyon azaltma hedefini 1990 seviyelerinden en az %55'e çıkarmayı planlıyor. Yeni ithalat vergisi, üreticilerin daha yumuşak kirlilik kuralları olan bölgelere taşındığı bir fenomen olan karbon kaçağının önlenmesine yardımcı olacaktır. Ancak, şirketlerin üretimlerini yurt dışına taşıyacağına dair endişeler vardır.

AB'nin şu anda bazı şirketlere onları karbon kaçağından korumak için vermesine izin veren Serbest kirlilik, artık bloğun iklim hedeflerine ulaşmak için yeterli değil ve bu da sınır vergisi gibi daha etkili bir araca olan ihtiyacın altını çiziyor.

Sınırda karbon düzenleme mekanizması için Avrupa Komisyonu, AB Emisyon Ticareti Sistemine benzer şekilde çalışacak bir araç uygulamayı düşünüyor. Böyle bir sistemde, emisyon yoğun mal ithalatçıları, bloğun karbon piyasasındaki tahsisat fiyatına bağlı bir ücret ödemek zorunda kalacaktı.

Gentiloni, “İthalatçılar, AB'deki yerli üreticiler için geçerli olandan daha yüksek bir ayarlamaya tabi olmayacak. Komisyon ayrıca daha az gelişmiş ülkeleri desteklemenin olası yolları üzerinde düşünüyor" diye eklemiştir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü