ABD-Çin Ticaret Anlaşması AB’nin Sanayi İhracatını Vuracak

21 Ocak 2020

ABD ve Çin arasında geçtiğimiz hafta imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasının AB ekonomisine 11 milyar dolar tutarında zarar verebileceği iddia edildi. Ticaret uzmanları, anlaşma maddelerinin hayata geçmesi ile birlikte dünyadaki mevcut ticaret akışının yönlerinde değişiklik meydana geleceğini belirterek, AB tarafından ihraç edilen sanayi ürünlerine olan talebin ciddi oranda azalacağına dikkat çektiler.

İki taraflı bir ticaret anlaşması olan birinci faz anlaşması 2021 yılına kadar Çin’in ABD’den yaklaşık 95 milyar dolarlık fazladan mal almasını gerektiriyor. Çin’in imalat sanayi ürünleri ithalatının yaklaşık beşte birinin AB’den karşılanması nedeniyle, AB ülkelerinin bu anlaşmadan olumsuz etkileneceği belirtildi.

Öte yandan AB ülkeleri arasında bu durumdan en çok etkilenmesi beklenen ülkenin Almanya olduğu belirtilirken, en olumsuz şekilde etkilenecek sektörlerin ise uçak ve motorlu araç sanayileri olduğu açıklandı.

ABD ile Çin arasında imzalanan birinci faz anlaşmasındaki bazı maddelerin Dünya Ticaret Örgütü’nün temel kuralı olan “ayrımcı olmayan ticaret sistemi” prensibine aykırı olduğunu belirten uzmanlar, AB yetkililerinin DTÖ nezdinde itirazda bulunmak amacıyla anlaşmayı mercek altına aldıklarını söylediler.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü