ABD’de 2022 Yılı Sonunda Otomobil Satışlarının Yine Düşük Kalması Bekleniyor

29 Haziran 2022

Otomotiv hizmetleri, satış, pazarlama ve danışmanlık firması Cox Automotive, 28 Haziran Salı günü yayınladığı raporda ABD’nin 2022 yılsonu otomobil satışları tahminini aşağı yönlü revize etti. Dünyanın en büyük çevrimiçi otomobil satış platformlarından birisi olan Edmunds.com sitesinde yapılan bir yorumda da, tedarik zincirlerindeki sorunların devamı nedeniyle yakın vadede bayilerin stoklarında talebi karşılayacak miktarda araç bulunmasının olası görülmediği belirtildi.

Cox Automotive daha önce yılsonu satış rakamı olarak öngördüğü 15,3 milyon adedi 14,4 milyon olarak revize etti, fakat Haziran ayı için aylık bazda küçük de olsa bir miktar artış olacağını belirtti.

Edmunds’un yorumunda ise, ABD’de yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe oranla daha fazla sayıda aracın satılmış olacağı fakat bu  yılın sonundaki satış performansının geçen yılki zayıf hacimli performanstan farklı olmayacağı belirtildi.

Edmuns yöneticisi Jessica Caldwell, 2022 yılında otomobil üretiminde bir iyileşme beklemediklerini fakat müşteri talebinin canlı olduğunu ve karşılanamayan talep nedeniyle fiyatların sürekli olarak yukarı doğru seyrettiğini ve dolayısıyla sektör firmalarının kar marjlarının yüksek olduğunu söyledi.

Cox firmasında kıdemli ekonomist olarak görev yapan Charlie Chesbrough da basına verdiği demeçte, son aylarda ekonominin genel durumu her ne kadar kötüye gidiyor olsa da, otomotiv sektöründe şu anda yaşanmakta olan en büyük problemin arz yetersizliği olduğunu söyledi.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü