ABD’de İmalat Sanayii Siparişleri Mayıs Ayında da Düşmeye Devam Etti

04 Temmuz 2019

ABD Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan en son verilere göre, imalat sektörünü olumsuz etkilemekte olan yeni siparişlerin azalmasına ilişkin problemin, Mayıs ayında da devam ettiği görüldü.

Ticaret Bakanlığının dün (3 Temmuz 2019) yayınladığı verilerde, nakliye araç ve ekipmanlarına olan talebin büyük oranda azalmasının da etkisiyle, fabrikalara gelen yeni sipariş miktarlarında Mayıs ayında %0,7 oranında bir azalma kaydedildiği görüldü. Daha evvel açıklanan Nisan ayı verilerinde de yeni siparişler %1,2 oranında düşüş göstermişti. Reuters’in daha önce aynı konuda yaptırmış olduğu ankete katılan ekonomistlerin Mayıs ayına ilişkin tahminleri ise düşüşün %0,5 oranında gerçekleşeceği yönünde olmuştu.

Fabrikalarda stok miktarlarının artması, ayrıca ticaret savaşlarının yarattığı olumsuz etkiler ve geçtiğimiz aylarda yaşanan bir uçak kazasının ardından zor günler geçiren Boeing firmasındaki üretim miktarının büyük oranda azalması gibi faktörlerin bir araya gelmesi, ekonominin %12 sini oluşturan imalat sektörünü zor durumda bıraktı.

Geçen ay yayınlanan bir raporda Nisan ayında sadece yeni siparişlerde değil, dayanıklı tüketim mallarına olan talepte de ciddi bir azalma olduğu tespiti yapılmıştı. Geçtiğimiz Pazartesi günü açıklanan başka bir araştırmanın sonucuna göre de, Haziran ayında ülke genelindeki tüm fabrikalarda üretim miktarlarının son üç yılın en düşük seviyelerinde seyrettiği ve sanayicilerin ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşından son derece tedirgin oldukları görüldü.

Nisan ayında %7,6 azalan ulaşım ve nakliye ekipmanları imalatı da Mayıs ayı itibarıyla %4,6 düşüş kaydetti. Sivil havacılık araçları ve bunlara ait yedek parça üretimlerindeki düşüş ise %28,2 olarak gerçekleşti. Bilgisayar, elektronik ürünler ve makine araç ve gereçleri ise, üretimde artış kaydetmeyi başaran sayılı kalemler arasında yer aldılar.


Kaynak : Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü