ABD’de İmalat Üretimi Mayıs Ayında Toparlanma İşaretleri Verdi

17 Haziran 2020

Amerika Birleşik Devletlerinde imalat sektörü üretiminin Mayıs ayında yükselişe geçtiği bildirildi. Nisan ayında rekor seviyede bir düşüş kaydeden imalat sektörü üretiminin, Mayıs ayında az da olsa artış göstermesi, virüs salgının etkisi ile tedarik zincirleri ve piyasa talebi büyük ölçüde zarar gören Amerikan ekonomisi için bir toparlanma sinyali olarak algılandı.

Amerikan Merkez Bankası tarafından dün (16 Haziran 2020) açıklanan rakamlara göre imalat sektöründeki üretim Mayıs ayında %3.8 oranında arttı. Daha önce %13.7 olarak açıklanan Nisan ayındaki üretim düşüşü ise, %15.5 olarak revize edildi. Nisan ayında üretimde yaşanan bu büyük ölçekli düşüş, tarihsel bir rekor olarak kayıtlara geçmişti.

ABD’nin Mayıs ayı imalat sektörü üretimi ile ilgili Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan anket çalışmasında, ortalama tahmin %4.6’lık bir artış beklentisi olarak şekillenmişti.
Öte yandan FED tarafından açıklanan bir diğer veride de Nisan ayında yine rekor seviyede bir gerileme ile %12.5 oranında azalmış olan genel sanayi üretiminin, Mayıs ayında hafif bir toparlanma ile %1.4 artış kaydettiği bildirildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü