ABD’de Sanayi Üretimi, Eylül Ayında %0,7 Oranında Azaldı

19 Ekim 2021

ABD’de sanayi üretimi Eylül ayında son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Özellikle otomotiv sektöründeki tedarik sıkıntısının söz konusu düşüşte başat rol oynadığı belirtilirken, ekonomik büyümenin olumsuz etkilenebileceği yönündeki endişeleri de arttırdı.

İmalat sektöründeki üretim Eylül ayında %0,7 oranında azaldı ve Şubat ayından bu yana en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. İmalat sektöründeki üretim Ağustos ayında da revize edildikten sonra %0,4 azalmıştı.

Reuters Ajansı’nın ekonomistler arasında daha önce konu ile ilgili yaptığı ankette, fabrika üretiminin Eylül ayında %0,1 artacağı ve yıllık bazlı artışın da %4,8’i bulacağı tahmin edilmişti. Amerikan ekonomisinin %12’sini oluşturan imalat sektöründeki firmaların, ürettikleri mallara yoğun talep olması nedeniyle yılın ilk yarısında stoklarını erittikleri fakat tedarik darboğazları nedeniyle envanterlerini yenileyemedikleri belirtildi.

Otomotiv sektöründeki fabrikaların üretimi ise Ağustos ayındaki %3,2’lik düşüşün ardından Eylül ayında da %7,2 oranında geriledi. Yarı iletken malzemelerde yaşanan küresel darboğaz, birçok otomobil fabrikasında üretim kesintilerine neden oldu. Ayrıca limanlarda işçi kıtlığı nedeniyle diğer hammadde ve ara mamüllerin de fabrikalara zamanında teslim edilemediği öğrenildi.

Motorlu araç montaj adedi Ağustos ayında 8,82 milyon adet iken, bu rakam Eylül ayında 7,78 milyon adede geriledi ve 2020 yılının Nisan ayından bu yana gerçekleşen en düşük rakam olarak kaydedildi.

Citigroup ekonomistlerinden Veronica Clark, Reuters Ajansına yaptığı açıklamada, tedarik sıkıntısı nedeniyle azalan üretim miktarlarının, motorlu araç satışlarını olumsuz etkilemeye devam edeceğini belirterek, bu problemin 2022 yılına da sarkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü