AB'de E-Ticaretin Önündeki Engellerin Kaldırılması

25 Ekim 2018

Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB'deki e-ticaretin önündeki engelleri ortadan kaldırmak ve bir sonraki fırsat ve zorlukları tartışmak ve ilerleme kaydetmek amacıyla Strazburg'da bir araya geldi.
Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu, AB'de e-ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasında kaydedilen ilerlemeyi değerlendirdi.
Tüketiciler ve işletmeler, AB genelinde e-ticarete artan bir ilgi göstermektedir. Ürünlerin online satışları yıllık% 22 oranında artmaktadır. Bununla birlikte, bazı satıcılar bir başka AB üye ülkeden gelen müşterilerin çevrimiçi satın almalarını zorlaştırmaktadır. Diğer bir ifadeyle, yerel müşterilerle kıyaslandığında eşit avantajlı fiyatlardan yararlanması kısıtlanmaktadır.
3 Aralık itibariyle, Avrupalılar, AB'de nerede olurlarsa olsunlar, haksız bir coğrafi kilitlenme olmadan çevrimiçi alışveriş yapabilecekler. Gelecek yıl itibariyle, AB vatandaşları sınır ötesi ürün teslimatı için daha uygun fiyatlardan yararlanabilecektir. E-ticaret için katma değer vergisine ilişkin kurallar, 2021 yılından itibaren girişimcilere yönelik vergilendirme sürecini basitleştirecektir.
Diğer öneriler Avrupa Parlamentosu'nda şu anda tartışılmaktadır. Malların satışı ve dijital içerik temini için sözleşme kuralları ve tüketiciler için yeni anlaşmalar gibi hususlar müzakere edilmektedir. Amaç, mevcut Avrupa Parlamentosu yasama meclisinin sona ermesinden önce bu yeni kurallar üzerinde anlaşmak, böylece tüketicilerin ve işletmelerin çevrimiçi ticaretin tüm avantajlarını ele almasıdır.
 
Kaynak: ec.europa.eu sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı