AB’nin Soya İthalatı Azaltılmalıdır

23 Ocak 2020

AB'nin Tarım Komiseri tarafından yapılan bir açıklamada, AB'nin Avrupa'daki protein bitkilerinin üretimini destekleyerek bir gecede olmasa da üçüncü ülkelerden soya ithalatını azaltma yönüne gitmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Ancak, soya fasulyesi ithalatının engellenmesi, prensip olarak, geçmiş Avrupa Komisyonu tarafından yürürlüğe konan ticaret politikası ile çatışmaktadır.

AB’nin Temmuz 2018-Nisan 2019 döneminde, ABD’den soya fasulyesi ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 121 oranında artmış ve şu anda ABD % 72'lik payı ile Avrupa'nın bir numaralı soya fasulyesi tedarikçisidir.

Bu yılın başında Komisyon, soya fasulyesi ithalatını da biyoyakıt üretimi için onaylamış ve ABD'den soya fasulyesi ihracatının önceki aylarda sıfıra düştüğü Çin'le olan ticaret gerilimlerinden sonra ABD'ye iyi gelmiştir. Soya fasulyesi, Mercosur'un AB'ye yaptığı en büyük ihracat ürünlerinden biridir ve AB ile Güney Amerika ülkeleri arasındaki bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın onaylanmasında kilit unsur olacaktır.

Kaynak: euractiv web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü