AB’nin Yeni Emisyon Mevzuatı Otomobil Üreticilerini Zorluyor

26 Haziran 2019

Danışmanlık firması AlixPartners tarafından yapılan bir çalışmada, otomobil üreticileri Volkswagen ve FiatChrysler firmalarının 2021 yılının sonuna kadar Avrupa Birliği’nin yeni emisyon normlarına uyum sağlamamaları halinde çok büyük para cezaları ile karşı karşıya kalacakları değerlendirildi. Muhtemel ceza tutarlarının Volkswagen için 1,83 milyar Euro, FiatChrysler için ise 746 milyon Euro olarak tahakkuk edebileceği hesaplanıyor.

AlixPartners yetkilileri söz konusu hesaplamayı otomobil üreticilerinin 2017 yılsonu itibarıyla beyan ettikleri emisyon değerleri üzerinden yaptıklarını açıkladılar. O tarihten bu yana birçok otomobil üreticisi hibrit ve elektrik motorlu otomobil üretimlerine ağırlık vererek karbon emisyon miktarlarını izin verilen sınırlar içerisinde tutabilmek için yoğun çaba sarf ediyorlar.

Volkswagen’in pazar payı en fazla olan firma olması nedeniyle ceza payının diğerlerine göre daha fazla miktarda olduğu belirtilerek, binek otomobiller için yeni AB normu olan kilometre başına maksimum 25 gr karbon dioksit miktarının özellikle dizel motorlu büyük otomobil üretenler için uyulması mümkün olmayan bir kriter olduğu değerlendiriliyor.

AlixPartners yayınladığı raporda, önümüzdeki üç yıl boyunca otomobil satışlarının durgunlaşacağını, hatta azalabileceğini, öte yandan yeni emisyon mevzuatına uyabilmek için klasik motorlarla birlikte hibrit ve elektrikli motor da üretmek zorunda olan fabrikaların üretim maliyetlerinin artarak, kar marjlarının azalacağını belirtti.

Kaynak: reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü