Alman Bosch Firması Dresden’de Yeni Bir Yonga Fabrikasının Açılışını Gerçekleştirdi

08 Haziran 2021

Alman Robert Bosch elektronik firması 7 Haziran Pazartesi günü Almanya’da yeni bir yarı iletken yonga fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Fabrikaya 1 milyar avro tutarında rekor bir yatırım yapıldığı ve dünyanın önde gelen otomotiv elektroniği tedarikçileri arasında yer alan Bosch firmasının, bu fabrikada elektrikli araç sistemleri ve enerji üniteleri için yonga tasarlayarak satışını yapacağı öğrenildi.

Genelde yonga tasarım ve üretim şirketlerinin yoğun olarak toplandığı Dresden yakınlarında bir bölgede açılışı gerçekleşen fabrikanın, otomobil üreticilerine direkt satış imkanını arttırarak üçüncü şahıs üreticilere olan bağımlılığını azaltması ön görülüyor.

Reuters Ajansı’na demeç veren Bosch yönetim kurulu üyesi Harald Kroeger, dünyada yaşanan yonga kıtlığı sorununu hatırlatarak, tesisimizde üretilecek olan her bir yonganın bu sorunun çözümüne bir katkı olduğunu düşünüyoruz şeklinde konuştu. Açılışa katılan ve törende bir konuşma da yapan Başbakan Merkel ise, küresel yonga kıtlığının Alman ekonomisindeki toparlanma çabalarına zarar vermekte olduğunu belirterek, bu yatırım sayesinde ülkenin yonga konusundaki dış bağımlılığının azalacağını ümit ettiklerini söyledi.

Açılan fabrikada enerji ünitelerinde kullanılan güç yönetimi amaçlı yongalar ve otomatik frenleme benzeri araç fonksiyonalarını kontrol eden özel amaçlı bütünleşik devre kartları (ASIC) üretileceği belirtildi. Ancak yokluğundan dolayı otomotiv üretimini bazı fabrikalarda durma noktasına getiren mikrokontrol devre kartlarının bu tesiste üretilmeyeceği öğrenildi.

Bosch firmasının bu tesisin kurulması için Avrupa Birliği Yatırımları çerçevesinde 200 milyon avro devlet desteği aldığı ve Temmuz ayında güç ünitelerinde kullanılan yongaları, Eylül ayında da otomotiv sektörüne yönelik yongaları üretmeye başlayacağı açıklandı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü