Alman Çelik Sektörünün Büyük Firmaları Yeşil Enerji Projelerine Hız Veriyor

26 Mart 2021

Alman çelik üreticisi Salzgitter firmasının Mart ayından itibaren üretimde enerji olarak hidrojen kullanmaya başladığı bildirildi. Karbon dioksit emisyonunu azaltmak amacıyla atılan bu adımı sektördeki diğer büyük oyuncuların da takip ettiği ve Reuters’e demeç veren ArcelorMittal ve ayrıca Thyssenkrupp firmasının da aynı politikayı izleyeceği öğrenildi.

Şirketlerin aldığı bu kararların iklimsel hassasiyetlere bağlı olarak hem ulusal, hem de AB mevzuatları çerçevesinde karbon emisyonunun azaltılması için belirlenen çıtaların yükseltilmesinin ardından geldiğine dikkat çekildi. Almanya’da çelik sanayisinin 2019 yılında 58 milyon ton karbon dioksit emisyonuna neden olduğu tahmin ediliyor.

Salzgitter firmasının ergitme işlemlerinde kullandığı kömüre dayalı enerji sistemlerini kademeli olarak hidrojen yakıtlara dönüştüreceği ve bu dönüşüm tamamlanana kadar da ağırlıklı olarak doğalgaz kullanacağı belirtiliyor.

Thyssenkrupp firmasının da Equinor ve OGE adlı doğalgazdan hidrojen elde eden firmalarla işbirliğine girerek, Duisburg’daki fabrikasında hidrojen kullanımına geçtiği öğrenildi. Firmanın ayrıca Hollanda ve Almanya’da hidrojen üretmek amacıyla rüzgar tarlaları oluşturmak için arazi aradığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

ArcelorMittal firmasının ise, daha yenilikçi ve farklı teknolojiler üzerinde çalıştığı öğrenildi. Bunların arasında biyoenerji ve diğer yeşil enerjilerden geri dönüştürülen ‘akıllı karbon’ kullanımının yanı sıra, CCU adı verilen ve karbonun salınımı ile birlikte hemen yakalanıp, depolanarak daha sonra geri dönüşüme sokulmasını içeren projelerin yer aldığı bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü