Almanya Hidrojen Enerjisine Odaklanmayı Planlıyor

10 Ekim 2019

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier 9 Ekim Çarşamba günü gazetecilere verdiği beyanatta Almanya’nın sanayi ve üretimde düşük karbon salınımı politikasına geçiş sürecinde olduğunu ve bu süreçte fosil yakıtlara en iyi alternatif olarak düşündükleri hidrojen enerjisi teknolojisinde Almanya’nın öncü olmasını hedeflediklerini belirtti.

Almanya’nın karbon salınımını azaltma hedefleri 2030 yılı için %55, 2050 yılı için ise %80 ila %95 arasında belirlenmiş bulunuyor. 2020 yılı için hedeflenen %40 oranına ulaşması ise şu an için olası görünmüyor.

Almanya’nın hidrojen enerjisi teknolojisinde dünyada öncü konumda olması için gerekli adımları bir an önce atmaya başlamak zorunda olduklarını ifade eden Altmaier, hidrojen teknolojisinin şu an dünya gündemindeki en popüler ve en doğru alternatif enerji olduğunu sözlerine ekledi.

Yandığında, atmosfere karbon dioksit salan fosil yakıtların aksine, hidrojen gazı yandığında atmosfere sadece su salıyor. Bu nedenle hidrojen enerjisi dünyada uzunca bir süredir fosil yakıtlara en iyi alternatiflerden biri olarak kabul görüyor.

Hidrojen gazı suyun elektrolizi yöntemiyle kolaylıkla elde edilebiliyor ancak bu yöntem esnasında kullanılmak zorunda olan elektriğin üretimi ise Almanya’da halen ağırlıklı olarak fosil yakıtlara bağlı bulunuyor. Bu bağlamda Almanya’nın önümüzdeki yıllarda karbon salınımını azaltma politikası doğrultusunda ağırlıklı olarak doğal gaz kullanmayı hedeflediği belirtiliyor.

Uzmanlar, hidrojen gazı üretiminin ticari miktarlara ulaşabilmesi durumunda, depolama ve nakliyesi için yeni sistemlere gerek olmadığını ve mevcut doğal gaz boru hatları ile taşınıp, doğal gaz tanklarında stoklanabileceğini söylüyorlar.

Almanya’da şu anda elektroliz yöntemi üzerinde çalışan bazı pilot projeler mevcut olmakla birlikte, bunların henüz ticari miktarlarda üretim yapabilecek verimliliğe ulaşmadığı belirtiliyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü