Almanya, Hidrojen Temelli Çelik Üretimi için İstekli Durumda

05 Mayıs 2021

Bloomberg haber ajansı, Almanya'nın, giderek daha katı duruma gelen iklim hedeflerini yakalama çabalarını hızlandırdığı haberini iletirken ülke yönetiminin, çelik endüstrisinden kaynaklanan salınımları azaltmak için ek olarak 5 milyar Avro harcayacağını bildirdi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Alman çelik endüstrisinin temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından, “Çelik, Almanya için kilit durumdaki bir sektör ama aynı zamanda sera gazlarının endüstriyel ölçekte en büyük salınımcısı durumunda da olduğu için salınımları azaltma çabalarında özel bir yeri var. Almanya, çelik fabrikalarının hidrojen üretim projeleri ile diğer araştırma programlarını destekleme yolunda yatırım yapacak. Fonlar aynı zamanda düşük salınımlı metal üretimine dönüşümü kolaylaştırmak için gerekli altyapının oluşturulmasına da yardımcı olacak." açıklamasını yaptı.

Altmaier ayrıca, “Almanya'nın, 2050 yılına kadar çelik sektöründen kaynaklanan sera gazı salınımlarını azaltabilmesi için 35 milyar Euro'dan fazla yatırım yapması gerekecek. Çelik endüstrisi, net sıfır salınıma ulaşma konusunda önemli katkı sunmaya hazır olduğunu açıkça ortaya koydu. Ancak sözkonusu durum, parasal olarak devletin yardımı olmadan sürdürülemeyecektir. Ülke yönetimi, çelik sektörünü yeşil sektöre dönüştürmek için Avrupa Birliği’nin, devlet yardımları konusundaki kurallarının izin verdiği en yüksek tutara kadar destek sunmaya hazırdır." açıklamasını da ekledi.

Çelik üreticileri, tesis verimliliğini artırarak karbon salınımlarını azaltma konusunda bir ölçüde ilerleme kaydetmişti, ne var ki sözkonusu ilerleme şimdilik durdu. Çeliğin temizlenmesi işlemi sırasında fırınların ısıtılması için kömür yerine hidrojenin kullanılması yapısal bir değişikliği gerektirecek ki bu durum da üretim maliyetlerini büyük ölçüde artıracak.

Almanya Federal Bakanlar Kurulu, sektörü desteklemek için geçen Temmuz ayında bir "Çelik Eylem Planı" oluşturmayı kararlaştırdı. Ancak, çelik üretiminin dönüştürülmesinde kullanılacak milyarlarca Avro için henüz somut bir finansman taahhüdü verilemedi.

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü