Almanya İmalat Sanayinde Ekim Ayında Beklenmedik Bir Düşüş Yaşandı

05 Aralık 2019

Almanya İstatistik Ofisi tarafından bugün ( 5 Aralık 2019 ) açıklanan verilere göre Ekim ayında sanayi siparişlerinde beklenmedik derecede sert bir düşüş yaşandı. Hem yurtiçi hem yurtdışı talebin azalması nedeniyle yaşanan bu düşüşten dolayı, Avrupa’nın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya’nın yılın son çeyreğini de zayıf bir büyüme performansı ile kapatması bekleniyor.

Yayınlanan verilerde, Alman sanayisine gelen yeni sanayi sipariş kontratları bir önceki aya göre %0.4 azaldı. Reuters tarafından bu konuda ekonomistler arasında yapılan bir ankette ise oybirliği ile sanayi siparişlerinin %0.3 oranında artacağı tahmin edilmişti.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, son birkaç aydır sanayi siparişlerinin dengelenme sürecine girdiği ve iş dünyasının gelecek beklentisinin de olumluya dönmekte olduğu belirtildi. Ancak, imalat sanayindeki faaliyetlerin halen zayıf olduğu ve yılın son çeyreği için beklentilerin de olumlu olmadığı vurgulandı.

Verilere göre ayrıca, yurtiçi müşterilerden gelen sanayi siparişlerinin %3.2, Euro bölgesi dışındaki yurtdışı müşterilerden gelen siparişlerin ise %4.1 oranında azaldığı görüldü. Ancak Euro bölgesi ülkelerinden gelen dış talebin ise toplu siparişler nedeniyle %11.1 oranında arttığı belirtildi. Euro bölgesinden gelen bu toplu siparişlerin hesap edilmemesi durumunda, Ekim ayındaki daralmanın %1.4’e ulaşacağı açıklandı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü