Almanya’da Ekim Ayı PMI Verilerine Göre İmalat Sektörü Büyümeye Devam Ediyor

23 Ekim 2020

IHS Markit tarafından yapılan Almanya Ekim ayı satın alma yöneticileri endeksine (PMI) ilişkin sonuçlar 23 Ekim 2020 Cuma günü açıklandı. Cari ay henüz tamamlanmadan açıklanan flaş okumaların sonuçlarına göre, Almanya’da özel sektörün ticari faaliyetleri Ekim ayında da artmaya devam etti. Araştırmaya göre, büyümeye imalat sektörünün lokomotiflik yaptığı, hizmetler sektöründe ise daralma yaşandığı görüldü.

Alman ekonomisinin yaklaşık üçte ikisini temsil eden bileşik PMI endeksi 23 Ekim itibarıyla 54.5 puan olarak gerçekleşti. Eylül ayı PMI endeksi ise 54.7 puan olarak ölçülmüştü.

Böylece Ekim ayı PMI değeri, Reuters’in ekonomistler arasında yaptığı ve oy birliği ile tahmin edilen 53.2 puanın üzerinde gerçekleşmiş oldu. 50 puanın üzerinde gerçekleşen PMI değeri ekonomideki büyümeyi, 50 puanın altı ise küçülmeyi işaret ediyor.

Araştırmaya göre imalat sektörünün güçlü bir görünüm sergilediği, ve imalat PMI endeksinin 58.0 puan olarak gerçekleşerek, 2018 yılı Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldiği bildirildi. Öte yandan hizmet sektörünün ise küçülerek 48.1 puana gerilediği bildirildi.

IHS Markit ekonomistlerinden Phil Smith, salgında ikinci dalganın arefesinde olunmasına rağmen, araştırmadan elde edilen verilerin Alman ekonomisinin krize dirençli yapısını ortaya koyduğunu söyledi. Smith, imalat sektörünün güçlü görünüm sergilediğini, hizmet sektöründe kayıplar olmakla birlikte, diğer ülkelerle kıyaslandığında bu kayıpların da görece küçük kaldığını sözlerine ekledi.

Almanya’da imalat sektörü firmalarının özellikle küresel mal ticaretindeki canlanmanın avantajını iyi kullanarak her türlü karantina kısıtlamalarına rağmen hizmet sektörüne kıyasla çok daha iyi bir performans ortaya koyduğu belirtiliyor.

Alman hükûmeti GSYH’nin bu yıl sonu itibarıyla %5.8 oranında küçülmesini, önümüzdeki yıl ise tekrar %4.4 artmasını bekliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü