Almanya’da Eylül Ayı Sanayi Siparişleri Beklentilerin Altında Kaldı

05 Kasım 2020

Euro Bölgesi genelinde Eylül ayı sanayi siparişlerinin gerilediği, buna bağlı olarak Almanya’daki sanayi siparişlerinde gerçekleşen artışın da beklenin altında kaldığı belirtildi. 5 Kasım 2020 Perşembe günü açıklanan veriler, Avrupanın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya’nın koronavirüs şokunun ardından yaşanmakta olan krizden tamamen çıkmak için önünde halen zorlu bir süreç bulunduğunu ortaya koydu.

Eylül ayında Almanya’nın sanayi siparişlerindeki artış %0.5 düzeyinde kaldı. Analistler artışın %2 civarında olmasını bekliyorlardı. Bölgenin diğer ülkelerindeki siparişlerin %6 azalmasının, Almanya’nın büyüme eğrisini negatif yönde dengelediği ve rakamların beklenin altında gerçekleşmesine neden olduğu belirtiliyor.

Bu hafta başında yayınlanan satın alma yöneticileri endeksi verileri de Euro Bölgesinde imalat faaliyetlerinin artmakta olduğunu fakat bu artışın neredeyse tamamının Almanya’daki büyümeden kaynaklandığını ortaya koymuştu.

Açıklanan verilere göre Eylül ayındaki büyüme hızı Ağustos ayındaki %4.9’luk artışın altında kaldı. Yurt içi siparişler aylık bazda %2.3 artarken, yurt dışından gelen siparişlerdeki artış %2.7 oldu.

Ekonomi Bakanlığının verilerle ilgili yaptığı yorumda, Nisan ayındaki kapanmanın sona ermesiyle başlayan güçlü iyileşme sürecinin beş aydır kesintisiz devam ettiği, bunun olumlu bir işaret olduğu belirtildi ve sanayi şirketlerinin bu süreçte güçlü bir mücadele ortaya koymakta olduğuna dikkat çekildi.
Bakanlığın açıklamasının devamında, üçüncü çeyrekte siparişlerin ikinci çeyrek döneme göre %29.1 artış gösterdiği belirtildi. Ayrıca yurt içi talebin %15.5, Euro Bölgesinden gelen talebin %41, bunların dışında kalan ülkelerden gelen talebin ise %40.4 oranlarında arttığı da bildirildi.

Geçen hafta yayınlanan verilerde de Alman ekonomisinin artan tüketici harcamaları ve ihracat rakamlarına bağlı olarak üçüncü çeyrekte %8.2 oranında büyüdüğü açıklanmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü