Almanya’da Mayıs Ayında Sanayi Siparişleri Arttı Fakat İyileşme Süreci Yavaş Seyredecek

06 Temmuz 2020

Almanya İstatistik Ofisi tarafından hazırlanan Mayıs ayı sanayi siparişleri ve diğer ekonomik veriler 6 Temmuz 2020 tarihinde açıklandı. İstatistik Ofisinden yapılan açıklamaya göre sanayi mamulleri için gelen yeni siparişler Mayıs ayında %10.4 oranında arttı. İstatistiklerin tutulmaya başlandığı 1991 yılından bu yana siparişlerdeki en sert düşüş ilk kez geçtiğimiz Nisan ayında yaşanmıştı. Karantina tedbirlerinin gevşetilmesiyle birlikte talebin canlanması sonucunda sanayi siparişlerinin de tekrar yükselişe geçmeye başladığı bildiriliyor.

Bununla birlikte söz konusu yükselişin Reuters tahminlerinin altında kaldığı ve Ekonomi Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan yorumda, ekonomide iyileşme belirtilerinin başladığı fakat kriz öncesindeki seviyeleri tekrar yakalama sürecinin yavaş seyredeceği belirtildi. Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan ankette sanayi siparişlerinin Mayıs ayında %15 artacağı tahmin edilmişti.

Açıklanan verilerde dış ülkelerden gelen sanayi siparişlerinin %8.8 oranında arttığı, yurt içi siparişlerin ise %12.3 oranında yükseldiği bildirildi. Ayrıca sermaye mallarındaki artış %20.3’ü bulurken, buna en büyük katkıyı %44.4’lük artışla otomotiv sektörünün sağladığı belirtildi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, yeni sipariş verilerine bakıldığında imalat sektöründe yaşanmakta olan resesyonun dip noktasından muhtemelen dönülmüş olduğu, fakat siparişlerin halen arzu edilen seviyelerin çok gerilerinde olması nedeniyle iyileşme sürecinin beklenenden uzun süreceği belirtildi. Mayıs ayında gelen siparişlerin karantina öncesindeki Şubat ayı siparişlerinden halen miktarsal olarak %30.8 daha az olduğuna da dikkat çekildi.

Almanya diğer Avrupa ülkelerine göre salgınla daha başarılı bir mücadele yürüttü. İnşaat ve fabrikaların bir kısmı karantina sürecinde açık kalmaya devam etti ve buna rağmen diğer ülkelere nazaran daha az sayıda kayıp verildi. Ancak tüm bu avantajlara karşın Alman hükümeti yetkilileri yılsonu itibarıyla ekonominin %6.3 küçüleceğini tahmin ediyorlar. Eğer bu tahmin doğru çıkarsa, Almanya İkinci Dünya Savaşından bu yana ilk kez bu oranda bir resesyonla karşı karşıya kalmış olacak.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü