Almanya’da Otomotiv Sanayicileri Likidite Sıkıntısı ile Karşı Karşıya

27 Eylül 2022

Almanya Otomotiv Sanayicileri Birliği (VDA) Başkanı Hildegard Mueller, Sueddeutsche Zeitung gazetesine 27 Eylül Salı günü verdiği mülakatta, yükselen enerji fiyatlarının otomotiv sektöründe yatırım planlayan birçok firmayı likidite sıkıntısına soktuğunu söyledi.

VDA üyesi otomotiv firmalarının %10’unun hali hazırda nakit sıkıntısı içerisinde olduğunu söyleyen Mueller, firmaların üçte birinin ise önümüzdeki aylarda ciddi nakit sıkıntısı yaşayabileceklerini düşündüklerini belirtti.

Buna bağlı olarak VDA üyesi firmaların neredeyse yarısının, planladıkları yatırımları ya erteledikleri ya da tamamen iptal ettikleri öğrenilirken, beşte birinden fazlasının ise planlanan yatırım sahalarını yurt dışına kaydırdıkları bildirildi.

Otomotiv sektöründe özellikle yedek parça tedarikçilerinin yükselen enerji fiyatlarından en olumsuz etkilenen grup olduğu belirtildi.

Hükümetçe uygulanan vergi ve ek vergilerin firmalara getirdiği yükten şikayet eden Mueller, özellikle elektrik kullanım vergisinin azaltılması gerektiğini söyledi.

Almanya, Rusya’ya olan enerji bağımlılığı nedeniyle Ukrayna’daki savaşın başlamasından hemen ardından aniden hızla yükselen enerji maliyetleri ile karşı karşıya kaldı ve üretici fiyat endeksinde geçtiğimiz Ağustos ayı itibarıyla yıllık %45,8 oranında rekor bir artış gerçekleşti.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü