Almanya’da Sanayi Siparişleri Ekim Ayında Beklentilerin Üzerinde Artış Gösterdi

04 Aralık 2020

Almanya Federal İstatistik Ofisi, ülkedeki sanayi üretimi ve siparişlere ilişkin Ekim ayı verilerini 4 Aralık 2020 Cuma günü açıkladı. Açıklanan verilerde Almanya’da sanayi siparişlerinin Ekim ayında beklenenin üzerinde bir artış ortaya koyduğu görüldü. Söz konusu veriler Kovid 19 salgının ikinci dalgası ile mücadele halinde olan Almanya’nın, dördüncü çeyrek döneme güçlü bir başlangıç yaptığı ve mevcut durumun imalat sektörü açısından umut verici olduğu şeklinde yorumlandı.

Landesbank kıdemli ekonomistlerinden Jens-Oliver Niklash konu ile ilgili basına yaptığı açıklamada, verilerin Almanya’da sanayi sektörünün tekrar canlandığını ortaya koyduğunu belirterek, salgının ekonomide yarattığı zayıflığın büyük ölçüde hizmet sektöründen kaynaklandığını ve maalesef bu durumun çok kısa bir vadede değişmesini beklemediklerini söyledi.

Federal İstatistik Ofisinin paylaştığı verilere göre Ekim ayında sanayi siparişleri mevsimsel etkilerden arındırılmış haliyle %2.9 oranında artış gösterdi. Daha önce Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan bir ankette ise sanayi siparişlerin Ekim ayında ortalama %1.5 artacağı ön görülmüştü. Eylül ayındaki artış ise revize edilmiş haliyle %1.1 olarak gerçekleşmişti.

Verilerin Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan detaylarına göre, Ekim ayında yurt içi sanayi siparişleri %2.4 oranında artarken, yurt dışı kaynaklı siparişlerdeki artış ise %3.2’ye ulaştı. Euro Bölgesinden gelen siparişlerin ise %0.5 arttığı bildirildi.

Verilerin detaylı incelenmesi sonucunda, sermaye malları ve ara mallara olan talepte de artış yaşanırken, tüketici ürünlerine olan talebin ise daraldığı gözlemlendi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü