Almanya’da Sanayi Üretimi Mart Ayında %3,9 Oranında Azaldı

07 Mayıs 2022

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin 6 Mayıs Cuma günü açıkladığı verilere göre, sanayi üretiminde Mart ayında beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydedildi. Pandemi kısıtlamaları ve Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle tedarik zincirlerinde kırılmalar meydana geldiği ve dolayısıyla fabrikaların aldıkları siparişleri tamamlamakta güçlük çektikleri belirtildi.

Açıklanan resmi verilere göre, Almanya’da sanayi üretimi Mart ayında %3,9 oranında azaldı. Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan ankette sanayi üretiminin Mart ayında %1,0 oranında azalacağı öngörülmüştü.

Bu derece sert bir düşüşün en son pandeminin başlangıcına denk gelen 2020 yılının Nisan ayında kaydedilmiş olduğuna dikkat çekildi.

Commerzbank Baş Ekonomisti Joerg Kramer, pandemi kısıtlamalarının azalmasına rağmen, sanayi firmalarında meydana gelen bu zayıflama nedeniyle Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte durgunluğa girme olasılığının belirdiğini söyledi.

Tedarik tarafına bakıldığında, bir yandan artan girdi fiyatları, bir yandan da bu girdilerin zamanında ve düzgün bir şekilde tedarik edilememesi gibi sorunların sanayi şirketlerini zor durumda bıraktığı belirtiliyor. Olayın talep boyutunu olumsuz etkileyen etmenler arsında ise, yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaş başı çekiyor.

İstatistik Ofisi’nin açıkladığı detay verilere göre, enerji ve inşaat sektörleri hariç tutulduğunda, Mart ayındaki üretim kaybı %4,6’ya ulaşıyor.

Ayrıca, sanayi şirketlerinin Mart ayında aldıkları yeni sipariş miktarlarının da %4,7 oranında azaldığı belirtildi ve bu düşüşün geçtiğimiz Ekim ayından bu yana kaydedilen en sert düşüş olduğuna ve ağırlıklı olarak yabancı ülkelerden gelen siparişlerdeki azalmaya bağlı olduğuna dikkat çekildi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü