Almanya’nın İhracatı Ekim Ayında Beklentilerin Üzerinde Düşüş Gösterdi

02 Aralık 2022

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından 2 Aralık Cuma günü açıklanan verilere göre, ihracat miktarı Ekim ayında beklentilerin üzerinde bir oranda azaldı.

Yüksek enflasyon ve tedarik zinciri problemleri nedeniyle küresel talebin zayıfladığı ve ülkede ekonomik durgunluk beklentisinin yükseldiği bildirildi.

Almanya’nın ihracatı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,6 oranında azaldı. Reuters anketinde ekonomistlerin tahmini, ihracatın Ekim ayında %0,3 oranında azalacağı yönünde şekillenmişti. İhracat, Eylül ayında da aylık bazda %0,5 azalmıştı.

Almanya’nın en çok ihracat yaptığı ülke olan ABD’ye gerçekleşen satışlar, %3,9 gibi sert bir oranda düşerek, kayıp listesinin başında yer alırken, AB üyesi ülkelere olan toplam ihracat da Ekim ayında %2,4 oranında azaldı.

İthalat rakamlarının da geçen aylara kıyasla zayıfladığı ve %3,7’lik bir azalışla Ocak ayından bu yana yaşanan en sert düşüşü gerçekleştirerek, 6,9 milyar avro tutarında cari fazla verilmesini sağladığı açıklandı.

Almanya’nın doğalgaz stoklarının şu anda tam doluluğa yakın bir durumda olduğu ve sanayi sektörünün kış aylarında enerjisiz kalabileceği yönündeki endişelerin büyük ölçüde dağıldığı bildirildi. Ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte %0,4 oranında büyümüş olması da hatırlandığında, olası bir ekonomik durgunluk yaşansa bile bunun etkisinin nispeten hafif atlatılacağı değerlendiriliyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü