Almanya’nın İmalat Sektöründeki Toparlanma Süreci Ağustos Ayında da Devam Etti

01 Eylül 2020

IHS Markit tarafından hazırlanan Ağustos ayı Almanya satın alma yöneticileri endeksine (PMI) ilişkin çalışmanın sonuçları 1 Eylül 2020 tarihinde açıklandı. Raporda, karantina tedbirlerinin ardından imalat sektöründe gözlemlenen ekonomik iyileşme sürecinin Ağustos ayında da devam ettiği ve sanayi üretiminde 2018 yılının Şubat ayından bu yana aylık bazda en yüksek artışın kaydedildiği belirtildi.

Ağustos ayı imalat sanayi PMI endeksi, ekonomik daralma ile büyümeyi birbirinden ayıran sınır olan 50 puanın üzerine çıkarak 52.2 olarak gerçekleşti. Alman ekonomisinin yaklaşık beşte birini kapsayan imalat sanayisinde PMI endeksi son yirmi aydır ikinci kez 50 puanın üzerine çıktı.

Ağustos ayı tamamlanmadan, tahmini olarak hesaplanan flaş PMI endeksi 53.0 puan olarak açıklanmıştı. Gerçekleşen değer her ne kadar bu tahminin altında kaldıysa da, Temmuz ayındaki 51.0 puanın üzerinde gerçekleşti.

IHS Markit Baş Ekonomisti Phil Smith, endekste görülen bu iyileşmenin imalat sektörünün geneline yaygın olmadığını ve sektördeki firmaların bir kısmının halen talep azlığı sorunu ile yüz yüze olduğunu belirtti.

Phil Smith sektördeki genel performans rakamlarının çok yüksek geldiğini ve bunun umut verici olduğunu fakat bu durumun bazı alt sektörlerde devam eden sıkıntıları gözden kaçırmamıza neden olmaması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle makine ve ekipman üreten firmalarda sıkıntının devam ettiğini, piyasada yatırım iştahı az olduğu için bu sektörlerdeki üretim miktarlarının halen istenilen seviyelere gelmediğini belirtti.

Fabrikalardaki istihdam kayıplarının Ağustos ayında da belli oranlarda devam ettiğini söyleyen Phil Smith, bunun iç piyasadaki talep faktörü üzerindeki olumsuz etkisine de dikkat çekti. Fabrikalarda halen karantina öncesi dönemden kalma ciddi miktarlarda bekleyen siparişler olduğunu da belirten Phil Smith, bu nedenle işten çıkarma oranlarında bir yavaşlama gözlemlendiğini de sözlerine ekledi

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü