Amerikan Teknoloji Firmaları Çin’den Kaçıyor mu?

03 Temmuz 2019

Japon Nikkei borsası tarafından kaynaklara dayandırılarak verilen bir haberde, HP ve Dell, gibi büyük Amerikan teknoloji şirketlerinin de aralarında olduğu bir dizi büyük firmanın Çin’deki üretim hatlarının önemli bir kısmını alternatif coğrafyalara taşımayı düşündükleri iddia edildi.

Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yarattığı gergin ve belirsiz ortam nedeniyle bu kararın alındığı belirtilen haberde, HP ve Dell firmalarının ilk etapta üretimlerinin %30’unu Çin’den başka bir coğrafyaya kaydırmak için çalışmalara başladıkları ifade edildi.

Haberde ayrıca aynı kervana katılacak firmalar arasında Microsoft, Google, Amazon, Sony ve Nintendo gibi büyük firmalarının da adları sayılarak, bu firmalar tarafından üretilen akıllı hoparlör ve oyun konsolu gibi ürünlerin imalatının alternatif ülkelere kaydırılacağı iddia edildi.

Geçen hafta sonu gerçekleşen G-20 toplantısının ardından Başkan Trump ve meslektaşı Xi Jingping tarafından ılımlı mesajlar verilmiş olmasına karşın, bu durumun söz konusu firmaların kararını etkilemediği ve iki ülke arasındaki iklim ne olursa olsun, bu firmaların Çin’deki işletme maliyetlerinin yüksekliğinden uzun süredir şikayetçi oldukları ifade edildi.

Tedarik zincirlerini yeniden yapılandırma çalışmaları içerisinde bulunan Apple firmasının ise, geçtiğimiz ay tedarikçilerine bir mektup yazarak, üretimlerinin %15 ila %30 unun Çin’den Güneydoğu Asya’ya kaydırılması halinde, maliyetlerin ne şekilde etkileneceği hakkında görüş istediği iddiası da haberde yer aldı.

Reuters ajansının bu konu ile ilgili bilgi almak için başvurduğu HP, Dell, Amazon, Microsoft ve Google firmalarından henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü