Avro Bölgesinde Temmuz Ayı PMI Endeksi 49,8 Puana Geriledi

01 Ağustos 2022

Avro Bölgesi Temmuz Ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) S&P Global tarafından 1 Ağustos Pazartesi günü açıklandı. Açıklanan verilere göre Temmuz ayında Avro Bölgesinde üretim ve imalat faaliyetlerinin daraldığı ve piyasa talebinin zayıf olması nedeniyle fabrikaların stoklarının satılmayan mallar ile dolduğu görülürken, söz konusu tablo resesyon beklentilerine ilişkin endişeleri kuvvetlendirdi.

Haziran ayında 52,1 olan imalat sektörü PMI endeksi, Temmuz ayında 49,8 puana geriledi. Böylece endeks, 2020 yılının Haziran ayından bu yana ilk kez 50 puanın altına düştü.

S&P Global baş ekonomistlerinden Chris Williamson, imalat sektörünün üretim hızında keskin bir yavaşlama olduğunu ve bu göstergenin resesyon endişesi yarattığını söyledi. Pandemi dönemi hariç tutulursa, bu yavaşlamanın 2012 yılındaki borç krizinden sonra yaşanan en dramatik yavaşlama olduğuna dikkat çeken Williamson, durumun daha da kötüye gitme ihtimalini gösteren işaretlerin de olduğu uyarısında bulundu.

İmalat sektöründeki yeni siparişler endeksi ise 45,2 puandan 42,6 puana düşerek, 2020 yılının Mayıs ayından bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.

S&P’den yapılan açıklamada, ülke bazında tek tek bakıldığında, Hollanda hariç tüm bölge ülkelerinde üretimin azaldığı bildirilirken, özellikle Almanya, Fransa ve İtalya’daki üretim performansının endişe verici ölçüde düştüğü açıklandı.
 
 
Kaynak: reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü