Avro Bölgesinden Gelen Son PMI Verileri Resesyona İşaret Ediyor

26 Eylül 2022

S&P Global tarafından yapılan Avro Bölgesi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Eylül ayı erken raporu açıklandı. Araştırma sonuçlarında Avro Bölgesindeki ticari faaliyetlerin zayıflamaya devam ettiği ve hayat pahalılığı nedeniyle azalan harcamaların da etkisiyle bölge ekonomisinin resesyona girme olasılığının güçlendiği görüldü.

Özellikle imalat sektörü yüksek enerji maliyetleri nedeniyle ağır darbe alırken, hizmet sektörü ise hayat pahalılığı altında ezilen tüketicilerin tasarruf etme eğilimi nedeniyle gelir kaybına uğradı.

Avro Bölgesinde geçtiğimiz Ağustos ayında 48,9 puan olarak ölçülen bileşik PMI endeksi Eylül ayında 48,2’ye geriledi.

ING Bank ekonomistlerinden Bert Coljin, PMI endeksinin art arda üçüncü kez düştüğünü ve yılın üçüncü çeyreğinin tamamen düşüşle kapandığına dikkat çekerek, bölgede bir ekonomik resesyonun hali hazırda başlamış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz şeklinde konuştu.

Ay başında ekonomistler arasında yapılan bir Reuters anketinde Avro Bölgesinin bir yıl içerisinde resesyona girme olasılığı %60 olarak rapor edilmişti.

PMI verilerinin açıklanmasının ardından avro, Alman devlet tahvilleri ve borsalarda düşüşler yaşandı.

İmalat sektörü PMI endeksi de Ağustos ayındaki 49,6 değerinden 48,5’e geriledi. Bu rakamın 2020 yılının Ocak ayından bu yana kaydedilen en düşük seviye olduğu bildirildi. Üretim hacmini ölçen endeks de 46,5’dan 46,2’ye geriledi.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü