Avro Bölgesinin Haziran Ayı Ticari Faaliyetleri Son Onbeş Yılın En Yüksek Seviyesine Yükseldi

23 Haziran 2021
IHS Markit tarafından yapılan Avro Bölgesi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Haziran ayı flaş okumasına ilişkin sonuçları 23 Haziran Çarşamba günü açıklandı.
 
Aşılamadaki artış nedeniyle kapanma tedbirlerinin gevşemesi ve buna bağlı talep patlamasına koşut olarak Avro Bölgesindeki ticari faaliyetlerin, özellikle de hizmet sektörünün, Haziran ayında son onbeş yılın en hızlı ivmesi ile büyüdüğü bildirildi.
 
Yapılan açıklamaya göre IHS Markit bileşik PMI endeksi Haziran ayı flaş okuması 57,1 puandan 59,2 puana yükseldi. Bu rakamın 2006 yılının Haziran ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviye olduğu ve Reuters anketinden çıkan 58,8 puanın da üzerinde gerçekleştiği bildirildi.
 
IHS Markit ekonomistlerinden Chris Williamson, kapanmalar döneminde biriken piyasa talebinin patlama yaptığını ve görece çok daha iyi durumda olan imalat sektörüne, müşteri ile yüz yüze olan hizmetler sektörünün de eklemlenmesiyle, bölge ekonomisinde geniş çaplı bir iyileşme yaşandığını söyledi.
 
Araştırma sonuçlarına göre, hizmet sektörü PMI endeksi 55,2 puandan 58 puana yükseldi. Ocak 2018 tarihinden bu yana kaydedilen en yüksek değer olan bu seviye de, yine Reuters tahmini olan 57,8 puanın üzerinde gerçekleşmiş oldu.
 
Mayıs ayında rekor seviyelere ulaşan imalat sektörü PMI endeksi de devinimini koruyarak 63,1 puan olarak ölçüldü. Reuters anketinde imalat PMI endeksinin 62,1 puana gerileyeceği tahmin edimişti.
Bileşik endekse dahil edilen üretim endeksi de Mayıs ayında ölçülen 62,2 puanın biraz üzerine yükselerek 62,4 puan olarak gerçekleşti.
 
Araştırmadaki önemli bulgulardan birisi ise, piyasadaki arz faktörünü olumsuz etkilyen tedarik zinciri problemlerinin devam ettiği tespiti oldu. Özellikle fabrikaların ihtiyaç duyduğu ham maddelerde arzın talebi karşılamaması nedeniyle fiyatların yükseldiğine dikkat çekildi. Haziran ayında imalat sektörü girdi fiyatları endeksinin 87,1 puandan, 1997 yılından bu yana kaydedilen en yüksek seviye olan 88 puana yükseldiği açıklandı.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü