Avrupa Birliği, Genetiği Düzenlenmiş Ürünler İçin GDO Kurallarının Yeniden Düşünülmesi Çağrısında Bulundu

06 Mayıs 2021

Avrupa Komisyonu genetiği değiştirilmiş organizmalara (GDO'lar) ilişkin AB kurallarını gözden geçirerek, gen düzenleme teknolojisi ile üretilen bitkiler için kısıtlamaların olası bir gevşemesine kapı araladı.

Bir organizmanın genomunu değiştirmeye yönelik tekniklerin GDO'lara ilişkin mevcut AB kurallarına göre yönetilmesi gerektiğine dair Avrupa Birliği'nin en üst düzey mahkemesinin 2018 yılında verdiği bir kararla Komisyon, 2001 yasasının "amaca uygun olmadığı" sonucuna vardı.

Gen düzenleme teknolojisi, belirli özellikleri desteklemek veya diğerlerini engellemek için bir organizma içindeki belirli genleri hedef alırken, genetik modifikasyon bir genin bir tür organizmadan diğerine aktarılmasını içerir.

GDO'lar, çevresel etkileriyle ilgili uzun süredir devam eden korkular nedeniyle AB'de tarım için nadiren kullanılmaktadır ve bazı kampanya grupları, gen düzenlemenin benzer riskler getirdiğini söylüyor.

Ancak biyoteknoloji endüstrisi, gen düzenlemesinin çoğunun doğal olarak meydana gelen süreçleri hızlandırdığını ve GDO tarzı düzenlemenin sürdürülebilir mahsuller geliştirme veya insan hastalıklarına yönelik araştırmaları ilerletme çabalarını hızlandıracağını iddia etti.

Kaynak: reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü