Avrupa Ülkeleri Enerji Tasarrufu Amacıyla Akıllı Termostat Sistemlerini Yaygınlaştırmayı Hedefliyor

04 Temmuz 2022

27 Haziran Pazartesi günü G7 zirvesinde bir araya gelen Brüksel ve Washington yönetimlerinden yapılan ortak açıklamada, Rusya yaptırımları nedeniyle doğalgaz sıkıntısı yaşanan Avrupa’da, fabrika ve evlerde enerji tasarrufu amacıyla kullanılmak üzere 1,5 milyon adet akıllı termostat sistemi kurulacağı duyuruldu.

Akıllı termostat sistemleri WİFİ üzerinden internete bağlı olan ve içerideki havayı duruma göre otomatik olarak ısıtan veya soğutan ve enerji giderlerinden önemli ölçüde tasarruf sağlayan sistemler olarak biliniyor.

Geçtiğimiz Mart ayında ABD ile Avrupa Birliği arasında bir ortak çalışma grubu oluşturulmuş ve o toplantıda ABD Avrupa Birliği’ne fazladan bir 15 milyar metreküplük likit doğalgaz (LNG) temini konusunda yardım sözü vermişti. Amerikan Başkanı Joe Biden ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bugün bu kapsamda G7 zirvesinde tekrar bir araya gelmelerinin ardından söz konusu ortak açıklamayı yayınladılar.

Ortak açıklama metninde ayrıca Avrupa’ya yapılan LNG ihracatının Mart ayından bu yana %75 arttığı ve ABD’den Avrupa’ya gönderilen LNG miktarının da aynı dönemde üç katına çıktığı ifade edildi.

Enerji talebinin azaltılması ve temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi politikalarına ABD’nin tam destek verdiği belirtilen açıklama metninde, Mart ayında oluşturulan çalışma grubunun da ısı pompaları, akıllı termostatlar ve enerji talebini azaltan diğer teknolojilerin kullanımını Avrupa çapında yaygınlaştırmak üzere çalışmalar yaptığı belirtildi.

AB üyesi ülkelerin ve Avrupalı ve Amerikalı şirketlerin öncülüğünde, 2022 yıl sonuna kadar ilk etapta en az 1,5 milyon adet akıllı termostatın Avrupa’daki hane halkları ile buluşturulmasının hedeflendiği bildirildi.
 
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü