Avrupa’da Satılacak Bataryalara Yeni Standartlar Geliyor

11 Mayıs 2022

Aralarında BMW, Umicore ve BASF’nin de bulunduğu Alman sermayeli firmalarca oluşturulan bir konsorsiyumun Avrupa genelinde kullanılan bataryaların içeriğini ve karbon ayak izini takip eden bir ‘batarya pasaport’ sistemi üzerinde çalıştığı bildirildi.

Toplam on bir şirketten oluşan konsorsiyum, batarya verileri için ortak bir tasnif sistemi ve standart geliştirilmesi amacıyla 8,2 milyon avro hükümet desteği aldılar. Bu standartların yakın bir gelecekte AB mevzuatına girerek bağlayıcı hale geleceği bildirildi.

Avrupa Komisyonunun bu yıl sonuna doğru müzakere edilmesi beklenen bir önerisinde, Avrupa’da satılan şarj edilebilir elektrikli araçlar, hafif taşınabilir ve endüstriyel bataryaların 2024 yılından itibaren karbon ayak izini gösterir belgeler sunması ve 2027 yılından itibaren de karbon emisyon limitlerine uyduğunu belgeliyor olması zorunlu hale gelecek.

Ayrıca bataryaların içeriğinde bulunan geri dönüşebilir ham maddelerin de 2027 yılından itibaren ibraz edilmesi zorunlu olacak ve ayrıca kobalt, lityum, nikel ve kurşun gibi maddelerin kullanımının 2030 yılından itibaren iyice azaltılmış olması gerekecek.

Bataryaların üzerinde bulunacak bir QR kodu üzerinden tüm son kullanıcıların ve ticari ya da denetleyici kuruluşların o bataryaya ilişkin verilere internet ağı üzerinden erişebilmesi mümkün hale getirilecek.

Bu dijital veri tabanı sistemi sayesinde bataryaların içinde bulunan ham maddelerin geri dönüşümünün de kolaylaşacağı ve özellikle lityum ve nikel gibi kritik malzemelerde dışa bağımlılığın azalacağı belirtildi.
 
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü