Avrupalı Çelik Üreticileri Önlerindeki Zor Dönemle Karşı Karşıya

11 Aralık 2019

Moody’s derecelendirme kuruluşu, Avrupalı çelik üreticileri için yavaşlayan istem ve bozulan karlılık öngörüsünde bulunuyor. Kuruluş, açıklamasında, “Avrupa’da üretilen çeliği kullanan otomotiv endüstrisi gibi anahtar sektörler, büsbütün hız kaybeden bir piyasa sürecinde, olasılıkla çeliğe gelecek yıl daha az gereksinim duyacaklar. Bu arada, küresel alım satımda gerginliğin yükselmesi, soruna dönüşen Brexit’in sunum zincirini alt üst etmesi ve boğulan tüketici güveni başlıca riskler.” yorumunda bulundu.

Bu süre içerisinde, Avrupa komisyonu, Avrupalı çelik üreticilerini ve diğer enerji yoğun endüstrileri, iklim politikaları gevşek olan ülkelerden daha ucuza yapılabilecek dışalıma karşı korumayı amaçlayan bir karbon sınırı vergisi getirmeyi planlıyor. Komisyon’un yeni başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin karbon salınımını önemli ölçüde azaltacak düzenlemeleri içeren bir paket olan Yeşil Anlaşma’nın ilk taslağını açıklayacak.

Dışarı sızan bir Komisyon belgesine göre, paket, seçilen sektörler için 2021 yılına kadar uygulamaya konacak önerilen bir karbon sınırı düzenleme mekanizmasını içerecek. Plan, başlangıç olarak çelik, çimento ve alüminyum gibi sektörler üzerinde test edilebilir.

Avrupa’nın çelik üreticileri, Thyssenkrupp birbiri ardına kâr uyarısı yaparken, Birleşik Krallık’ın ikinci büyük çelik üreticisi olup iflas etmenin eşiğinde sendeleyen British Steel ile yakıcı bir 2019 yılını çekmekteler. Tata Steel de ayrıca her düzeyde çalışan sayısını azaltmakta.    

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü