Avrupalı Çiftçiler İçin Veri Güvenliği Büyük Bir Sorun

12 Mart 2020

Dijital tarımın avantajları, Avrupa Komisyonu ve ilgili otoriteler dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından övgüyle karşılandı. Ancak dijital tarım, ABD'de son zamanlarda ortaya çıkan bir durumun gösterdiği gibi, dikkatle düşünülmesi gereken endişeler taşımaktadır.

Son zamanlarda, dijital tarım, Avrupa Komisyonu'nun veri stratejisi taslağı ve Çiftlikten Çatala strateji taslağı da dahil olmak üzere oldukça revaçtadır. Her iki taslak da sürdürülebilirlik performansını ve rekabet gücünü artırmak üzere AB çiftçiliği için veri toplamayı ve paylaşmayı teşvik etmektedir.

Çiftlikten Çatala stratejisi, birincil üreticilerin “sadece ekonomik sonuçlarını değil, aynı zamanda çevresel ve iklim performanslarını” izlemelerini ve “geleceğe yönelik tarım seçeneklerine ilişkin tavsiyeleri” kolaylaştıracağını söyleyen bir “Çiftlik Sürdürülebilirlik Veri Ağı”nın geliştirilmesini amaçlamaktadır. Veri stratejisi ortak bir tarımsal veri alanı oluşturmayı hedeflemektedir.

Avrupa Komisyonu ve makine üreticileri tarımda dijitalleşmenin avantajlarından bahsetse de, diğerleri çiftçiler için çokuluslu şirketlere yeni bağımlılıklar oluşturma riskine işaret etmektedir.

Kaynak: euractiv web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü