Avrupalı Uçak Üreticisi, Batı'ya Rus Titanyumuna Yaptırım Uygulamasından Kaçınması Çağrısında Bulundu

30 Haziran 2022

Basında çıkan bir habere göre yerkürenin en büyük ticari uçak üreticisi olan Airbus firması, Batı'yı Rus Titanyumuna yönelik yaptırımlardan kaçınmaya çağırdı.

Sözkonusu gelişme, votkadan çeliğe kadar diğer Rus mallarının dışalımına getirilen bir dizi kısıtlamanın ortasında gerçekleşti.

Titanyum metali bugüne kadar AB ile ABD’nin yaptırım listelerinin dışında tutulmuştu ne var ki birçok titanyum alıcısı Rus kaynaklarına olan bağımlılıklarını azaltırken Rusya'ya ödeme yapmanın zorluğu da içerisinde olmak üzere çeşitli nedenlerle alternatif sağlayıcılar buldu.

Diğer yandan Avrupalı ​​uçak üreticisi Airbus, Rusya'dan hâlâ yüksek oranlarda titanyum dışalımı yapmaya devam ediyor. Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre firma, iniş takımları ile motoru kanada bağlayan direklerin bağlantı elemanları da içerisinde olmak üzere uçakların kritik bileşenlerinin üretiminde kullanılan titanyum metaline yönelik yaptırımları durdurması için Avrupa Birliği'ne kamuoyu önünde çağrıda bulundu.

Airbus İcra Kurulu Başkanı Guillaume Faury, "Rusya'dan titanyum dışalımına yaptırım uygulanmasını onaylamanın kendi kendimize yaptırım uygulamak olacağını düşünüyoruz." yorumunu yaptı.

Wall Street Journal'ın haberine göre Faury, Doha'da basına açıklamalarda bulunurken, Rusya’nın titanyum satışına yasak getirme ile ilgili olarak "uçak yapım sektörünün, şu an işleyen durumu değiştirmenin hiçbir tarafın çıkarına olmayacağı birkaç iş alanından biri" olduğunu belirtti.

Basında çıkan haberlere göre Airbus, titanyum satın almaya devam eden tek Batılı firma değil, ancak satın alımı sürdüren en büyük Batılı havacılık firmaları arasında yer almakta.

Airbus'ın Rusya'ya olan bağımlılığı, onun Avrupa ya da ABD tarafından dayatılan yeni yaptırımlar ile Rusya'dan dışalım kısıtlamaları riskine uğramasına neden oluyor. Firma ayrıca, Rus ekonomisine finansal desteği geri çekmeleri konusunda firmaların üzerindeki artan kamuoyu baskısı nedeniyle itibar riskiyle de karşı karşıya olmak durumunda kalıyor.

Titanyum metali, ağırlığına göre yüksek dayanıklılık oranı ile paslanmaya karşı direnci nedeniyle uçak üretiminde giderek daha önemli bir gereç durumuna geldi. Tüm yerkürede titanyum madenciliği yapılırken, işlenmemiş hammadde olan titanyum sünger çıkarımı Japonya, Çin ile Rusya gibi kilit ülkelerde yoğunlaşıyor. ABD Jeoloji Araştırması’na göre Titanyum madeni çıkarımının %13’ü Rusya tarafından gerçekleştiriliyor.

Kaynak: theprint
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü