Avustralya Doğal Kaynaklar ve Su Bakanı; “Avustralya Kömürünün Geleceği '2030 Yılının Çok Sonrasına Kadar' Güvence Altına Alındı”

06 Eylül 2021

Avustralya Doğal Kaynaklar ve Su Bakanı Keith Pitt, kömüre olan küresel istemin artmaya devam etmesi nedeniyle 2030 yılının da çok sonrasına kadar kömür madenciliğinin Avustralya ekonomisine önemli katkıda bulunmaya devam edeceğini dile getirdi.

Pitt, en son dışsatım rakamlarının, kömürün sonunun yaklaşmakta olduğu konusundaki raporların büyük ölçüde abartılı olduğu, dolayısıyla kömür madenciliğinin geleceğinin 2030'un çok sonrasına kadar güvencede olduğunu gösterdiği yorumunda bulundu.

Pitt, “Bu yaşamsal endüstrinin geleceğine, kömür madenlerini, binlerce çalışanın işini kaybetmesine ve ekonomimiz için önemli milyarlarca dolarlık dışsatımın yok olmasına neden olacak biçimde kapatmak isteyen yabancı bir organ değil Avustralya devleti karar verecektir.” yorumunu ekledi.

Pitt, "İçinde bulunduğumuz yılın ikinci çeyreğinde kömür dışsatımı, bir önceki çeyreğe göre %26 oranında artışla 12,5 milyar Avustralya Doları’na yükseldi.” bilgisini verdi.

Bakan, kömürün Avustralya'nın ikinci büyük dışsatım ürünü olması durumu devam ederken, ülkesinin Çin, Hindistan ve Endonezya'nın ardından yerküredeki yıllık toplam kömür üretiminin %6'sını gerçekleştirdiğini vurguladı. Ayrıca, Avustralya'nın yüksek kaliteli termal ile metalürjik kömürüne yönelik sıkı küresel istemi yansıtan kömür fiyatlarının son derece güçlü olduğu bilgisini de ekledi. 

Bakan ayrıca, “Uluslararası Enerji Ajansı’nın öngörüsüne göre Çin, Hindistan ile Güney Kore gibi ülkelerin enerji istemlerini karşılamak üzere Asya genelinde kömür tüketimi önümüzdeki on yılda artacak.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü