Bakır Fiyatları, Küresel Ekonomide Süregelen Yavaşlama Endişeleri Nedeniyle Geriledi

20 Mayıs 2022

ABD merkez bankaları düzeni yetkililerinin şahin yorumlarının ardından ülkede büyük faiz artırımına yönelik iddialar ile son zamanlarda Çin’den gelen zayıf ekonomik okumalar, bir kez daha küresel ekonomik büyüme konusundaki endişelere odaklanınca, bakır fiyatları Çarşamba günü (18/05/2022) düştü.

Londra Metaller Borsası'nda (LMB) bakırın üç aylık gösterge fiyatı, Salı günü (17/05/2022) bir haftadan daha uzun bir süre boyunca en yüksek düzey olan ton başına 9.434 ABD Doları’nı görmesi sonrası Greenwich saatine göre 05:00’te %0,6 oranında düşüşle ton başına 9.306 ABD Doları’ndan işlem gördü.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda ise en etkin durumdaki Haziran ayına yönelik bakır sözleşmesi, öğle arasında ton başına %0,1 oranında düşüşle 71.600 yuan'a (10.606,31 ABD Doları) geriledi.

Mumbai merkezli aracı firması Anand Rathi Shares'in emtia analizcisi Jigar Trivedi, "Çin'in ekonomik verileri Şanghay'daki zorunlu karantina nedeniyle aşağı yönlü geldiği için bir miktar satış baskısı var." açıklamasını yaptı.
Trivedi ayrıca, "Bunun yanısıra, ABD merkez bankası başkanının faiz artırımlarına devam edeceği açıklamasının ardından ABD Doları toparlanıyor." diye de ekledi.

ABD merkez bankası başkanı Jerome Powell Salı günü (17/05/2022) yaptığı açıklamada, ekonominin temelini tehdit ettiğini söylediği enflasyondaki artışı durdurmak amacıyla bankanın faiz oranlarını gerektiği kadar yükselteceği sözünü vermişti.
ABD Doları, rakip para birimleri karşısında %0,1 oranında yükselirken metallerin ABD Doları cinsinden fiyatını diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı duruma getirdi.

Çin'de Nisan ayına (2022) ait yeni konut fiyatları, birçok kentte Korona virüsüne karşı sıkı bir biçimde uygulanan kapanmalardan etkilenen resmi verilere göre Aralık ayından (2021) bu yana ilk kez aylık ölçekte düştü.
Sözkonusu gelişme, kapanmaların tüketim, endüstriyel üretim ile istihdam üzerinde ağır bir etki yaratması sonucu Nisan ayında (2022) Çin’deki ekonomik çalışmaların keskin bir biçimde durağanlaştığını gösterir verilerin ardından geldi.
Çin ülke yönetiminin bir süreliğine Korona virüsü kısıtlamalarını gevşetme kararı, metal istemindeki toparlanma beklentilerini körükledi.

Çin’in ekonomik başkenti Şanghay, kentte herhangi bir yeni bulaşma olmadan üst üste dördüncü günü geçirerek sıfır Korona virüsü durumunu korurken, kapanma uygulamalarının yakında sona ereceği konusundaki umutları da canlı tuttu.
LMB’de alüminyumun fiyatı %0,6 oranında düşüşle ton başına 2.874 ABD Doları’na, çinkonun fiyatı %0,7 oranında düşüşle ton başına 3.634 ABD Doları’na, kurşunun fiyatı %0,8 oranında düşüşle 2.084 ABD Doları’na, kalayın fiyatı ise %1,9 oranında düşüşle ton başına 33.410 ABD Doları’na indi.

Şanghay’da alüminyumun fiyatı %0,3, çinkonun fiyatı %1,1, nikelin fiyatı %0,1, kurşunun fiyatı %1, kalayın fiyatı %3,2 oranında geriledi.


Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü