Başlıca Petrol Şirketleri, Nijerya’da Yaşanan Protestoların Ortasında Güvenliği Artıracak

19 Kasım 2020


Haberin İçeriği: Petrol endüstrisinden üç haber kaynağının Çarşamba günü (Dün) Reuters’e yaptıkları açıklamalara göre, büyük petrol şirketleri, Nijerya yerel makamlarından ülkedeki petrol üretim ve altyapı varlıklarındaki gözetimi artırmalarını istedi.
 
Protestolar ve işten çıkarılma beklentisi, Nijerya’nın petrol üreten bölgesi Nijer Deltası’nda işsizliği daha da kötüleştirirken, şirketler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar petrol boru hatlarında hırsızlığın artmasından endişe ediyor. Delta’daki başlıca petrol üreticisi eyaletlerde işsizlik oranı %45’i geçiyor.
 
Ülkedeki protesto gösterileri, henüz Nijerya için yaşamsal önemdeki petrol sektörüne sıçramadı. Petrol ve gaz endüstrisi ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 10'unu oluştururken, petrol dışsatım geliri, ülkenin toplam dışsatımından elde edilen gelirin yüzde 86'sını oluşturuyor.
 
Protestolar, ülkedeki bazı petrol şirketlerinin işten çıkarma planlarına katkı yaparken, petrol üreten bölgelerdeki yüksek işsizlik oranını daha kötü duruma getiriyor. Örneğin Amerikalı petrol şirketi Chevron, Nijerya'daki çalışan sayısını %25 oranında azaltacağını açıkladı.
 
Kaynak: Oilprice web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü