BHP, Çin'in Demir Cevheri Satınalımını Merkezileştirme Planından Endişe Duymuyor

20 Temmuz 2022

Yerkürenin önde gelen madencilik firmalarından BHP Grubu’nun Finans Yöneticisi David Lamont Perşembe günü (14/07/2022) yaptığı açıklamada, BHP’nin Çinli firmların demir cevheri satınalımını merkezileştirme planından endişe duymadığını, bunun yerine Çinli müşterilerle iyi ilişkileri sürdürmeye odaklanacağını belirtti.

İletişim ortamı, Çin devletine ait birçok demir cevheri alıcısının, gereç ediniminde pazarlık güçlerini artırmak amacıyla yeni bir girişim kurduğunu duyurmuştu.

Lamont, merkezi bir demir cevheri satın alma işletmesi kurma planının başarılı olup olmayacağı biçimindeki soruya "Tarih hayır der" yanıtını verdi.

Yerkürenin üçüncü büyük demir cevheri üreticisi olan BHP, işlettiği madenlerden çıkardığı demir cevherinin büyük bölümünü Çin'e satıyor. Firma, on yıldan uzun bir süre önce, pazara dayalı fiyatlandırmaya geçişte yıllık demir cevheri fiyat belirleme görüşmelerini sona erdirme çabalarına öncülük etmişti.

Lamont, Melbourne kentindeki bir iş forumunda yaptığı konuşmada, "Baştan söylememe izin verin, piyasaların, günün sonunda fiyatın sunum ile isteme dayalı olması gerektiğini belirleyeceğine inanıyoruz." yorumunda bulundu.

Lamont, Çin’in satınalımları merkezileştirme planına göndermede bulunarak, "Diğer deyişle bu konuda endişeli değiliz. Bu bir süredir konuşulan bir gelişme." diye de ekledi.

Lamont ayrıca, "Temel odak noktamız, Çin'de çok sağlam, çok güçlü olan müşteri ilişkilerimizdir." vurgusunu yaptı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü