Bir Araştırmaya Göre Kenya’da Planlanan Lamu Enerji Santralinden Elde Edilecek Güç Öngörülenden 10 Kata Daha Pahalıya Mal Olabilir

12 Haziran 2019

ABD’li bir düşünce kuruluşu Kenya’da Kenya-Çin ortaklığıyla yapılacak kömür yakıtlı enerji santralinden elde edilecek elektriğin tüketicilere planlanandan 10 kata daha pahalıya mal olacağını söylerken uzun süredir ertelenen projenin üzerinde daha fazla kuşku yaratıyor.

Turistik Lamu adasının karşısında yeralan Kenya anakarasındaki tesisin inşasına 2015 yılında başlanılması planlanmıştı, ancak kısmen çevrecilerin karşı çıkması nedeniyle birçok kez durduruldu.

Kenya’lı Gulf Energy ve Centum Investment şirketleri ile bir grup Çin’li şirketin oluşturduğu ortaklık olan Amu Power, hükümet sözleşmesini kazanması sonrası tesisi inşa edecek.

Tesisin inşasını destekleyenler ise santralin, üretim kapasitesini (Ülkenin tüm üretim kapasitesini Ç.N.) neredeyse üçte bir oranında artırarak ve tüketicilerin bugün enerjiye ödedikleri bedelin yarısı kadar maliyetle elektrik üreterek Kenya’da sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin üstesinden gelmeye yardımcı olacağını söylüyorlar.

Ne var ki, karşıtlar maliyetlerin projelendirilenden çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Amu Power, santralden elde edilecek elektriğin maliyetinin kilovat saat başına 7,2 ABD senti olacağını söylüyor. Ancak, ABD merkezli Enerji Ekonomileri ve Finansal Analizler Enstitüsü’nün sözkonusu santral üzerine bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmasına göre bu maliyet rakamı “fazla iyimser.” Araştırma, 1000 megavatlık kömür yakıtlı santralin 25 yıl süreli satınalma anlaşmasının, herhangi bir güç üretilmese bile, tüketicilere 9 milyar ABD Doları’ndan fazlasına mal olacağını belirtiyor.         

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü