Botsvana, Çin'e İlk Demir Cevheri Dışsatımını Gerçekleştirdi

27 Ekim 2021

Bir firma yetkilisi Salı günü Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Botsvana'nın ilk demir cevheri madeni olan Ikongwe'nin üretime başlayarak ilk cevher dışsatımını Çin'e teslim ettiğini, dolayısıyla Güney Afrika ülkesi Botsvana’nın, ülke ekonomisini elmasa bağlı olmaktan uzaklaştırma çabalarında ilerleme sağladığını dile getirdi.

Ülkede elmas madenciliğinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısı yıllar içerisinde azalmasına, geçen yıl %20'den daha geriye düşmüş olmasına rağmen, Botsvana hala değerli taşlara büyük ölçüde bağımlı durumda ve elmas, döviz gelirlerinin %70'inden fazlasını oluşturmakta.

Hint Yashomann Industries firmalar grubunun firmalarından olan Vision Ridge Yatırım firmasının sahibi olduğu Ikongwe demir cevheri madeninden yapılmış ilk dışsatım geçen ay Çin’e ulaştı.

Vision Ridge yöneticisi Chetan Patil, "Çin’de devlete ait bir çelik üretim firmasından ayda 50.000 tonluk cevher siparişimiz var.” bilgisini aktardı.

Firma, Ikongwe demir cevheri madeninin ilk 10 yıllık kullanım ömrü boyunca %65'e varan tenörle (Tenör, cevherin içerisinde bulunan değerli metal oranını belirtmek amacıyla kullanılan bir terimdir. Ç.N.) yılda bir milyon ton demir cevheri üretmesini hedefliyor.

Patil, dışsatımın şu anda konteynırlık gönderimlerle Güney Afrika üzerinden yapıldığını, ancak firmanın, Mozambik'in Maputo limanı üzerinden toplu gönderimler gerçekleştirebilmek için Botsvana Demiryolları ile görüşme sürecinde olduğunu söyledi.

Patil ayrıca, “Toplu gönderimlerin gerçekleşmesi üretimimiz ile dışsatımımızı artırmamıza yardımcı olacak.” yorumunda bulundu.

Çelik üretiminin ana bileşeni olan demir cevheri fiyatları, yerküre çeliğinin çoğunu üretir durumda olan Çin'den gelen güçlü istemin etkisiyle geçtiğimiz yıl yükselmeye başlayarak içinde bulunduğumuz yılın Mayıs ayında ton başına 240 ABD Doları ile rekor düzeye ulaştı.

Çin, ülkesinin en büyük demir cevheri sağlayıcısı durumundaki Avustralya ile bir ticaret savaşının ortasında olması nedeniyle Avustralya’ya alternatif yeni demir cevheri kaynakları aramakta.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü