Botsvana, Rusya Çıkışlı Elmaslara Uygulanmakta Olan Yasağın Sentetik Mücevherlere Kapı Açtığını Görmekte

18 Mayıs 2022

Afrika'nın en büyük elmas üreticisi ülkesi olan Botsvana’nın ilgili Bakanı, Pazartesi günü (16/05/2022) bir madencilik konferansında yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rus elmaslarına uygulanacak uzun süreli bir yasağın sentetik mücevherlerin pazar payının genişlemesinin yolunu açacağını öngördüğünü belirtti.

Yerkürenin en büyük doğal elmas pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın devlet kontrolündeki elmas madenciliği firması Alrosa'ya, Şubat (2022) ayında Ukrayna krizi nedeniyle Moskova'nın gelir kaynaklarından birini kesmeyi amaçlayan yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Yerkürenin en büyük ham elmas üreticisi olan Rus devlet firması Alrosa, geçen yıl küresel ham elmas üretiminin yaklaşık %30'unu tek başına gerçekleştirdi.

Botsvana Maden ile Enerji Bakanı Lefoko Moagi, Rusya elmaslarına yönelik yasağın fiyatları rakip üreticilerin lehine artırabileceğini, ancak diğer taraftan üretimdeki boşluğu doldurmanın da zor olacağını dile getirdi.

Moagi, "Yasağın, doğal yollardan üretilmeyen başka bir ürün tarafından kapatılacağı %30'luk bir boşluk görüyoruz ki bu durum da bizim için bir meydan okuma olacak.” yorumunda bulundu.

Botsvana'nın Elmas Merkezinin başkanı Jacob Thamage ise Ukrayna sorununa ilişkin belirsizliğin, elmas çıkarma çalışmalarını hızlandırmanın önemli yatırımlar gerektirmesi nedeniyle sunumdaki boşluğun Botsvana ile diğer doğal elmas madencileri tarafından doldurulmasını zorlaştırdığı yorumunu yaptı.

Thamage, "Ölçeği büyütmek için çok fazla yatırım yapmak istemezsiniz çünkü savaş ertesi gün bitebilir.” derken "Ayrıca, yüksek fiyatların tüketicileri sentetik mücevherler gibi alternatif seçeneklere ittiğini görmekteyiz, sözkonusu bu gelişme, elmas pazarını doğal olmayan taşlara bırakmamız durumunda bizim için sorun yaratabilir." diye de ekledi.

Anglo-Amerikan firmalarının alt birimi olan De Beers mücevher firması ile Botsvana ülke yönetimi arasındaki bir ortak girişim olan Debswana firmasının satışları, Botsvana elmas dışsatımının neredeyse tümünü oluşturuyor. Debswana firmasının satışları önceki yıl 2,1 milyar ABD Doları iken geçen yıl 3,5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti.

Thamage, izlenebilirlik sorunları nedeniyle tüketicilerin doğal elmaslardan kaçınmaya başlamasından da endişelenmekte.

Thamage, "Pırlanta alıcılarının tüm doğal elmasları çelişkili elmaslar olarak görmeye başlayacağı ve bu nedenle doğal olmayan elmaslara yöneleceği konusunda artan bir korku var." dedi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü