BP'den Looney İklim Hedeflerine Giriyor ve Revizyonu Araştırıyor

23 Ocak 2020

BP'de değişim sürüyor. Gelen İcra Kurulu Başkanı Bernard Looney, şirketin iklim hedeflerini genişletmeyi planlıyor ve 111 yıllık tarihinde Şirketin petrol ve gaz ana yapısını elden geçirmeyi düşünüyor.

49 yaşındaki İrlandalı, BP'nin kendi operasyonlarından çok daha düşük emisyonlar yerine müşterilere satılan yakıt ve ürün emisyonlarını da içerecek daha geniş karbon emisyonu azaltma hedeflerini benimsemeyi planlıyor.

Daha katı iklim hedefleri, Londra merkezli BP'nin (BP.L) Angola ve Kanada'daki petrol ve gaz alanları gibi en karbon yoğun işlerini satmasına yol açabilir.

İklim olgusunun bir parçası olarak Looney, şirketin maliyetleri azaltmayı amaçlayan geniş bir yeniden düzenlemeye bakmakta ve bir kaynak, yukarı akım petrol ve gaz üretim bölümünün parçalarını rafine etme ve petrokimya operasyonlarıyla birleştirmek için araştırma yaptığını ifade etmektedir.

Herhangi bir yeni strateji iyi bir dengeleme işlemi gerektirecektir ve 2000'li yılların başlarında “Petrolün Ötesinde” markalı büyük bir yenilenebilir iş kurmak için öncü çabaları büyük kayıplarla sonuçlanan bir şirket için risksiz değildir.

BP, yatırımcıları gemide tutan cömert temettüleri korurken, yeşil hedeflerini finanse etmek için genişleyen bir petrol ve gaz işinden elde edilen gelire güvenmek zorunda kalacak.

Bazı endüstri uzmanları, düşük karbonlu bir gelecekte iş modelinin sürdürülebilir olmayabileceğini söylüyor. Ayrıca, petrol ve gaz arama ve üretim faaliyeti arttıkça BP’nin emisyonlarının artmakta olduğuna dikkat çekerken, Şirket yatırım potunun sadece bir kısmını yenilenebilir enerji ve düşük karbon teknolojilerine harcıyor.

Kaynak: reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü