Brent Petrolün Fiyatı, OPEC Kesintileri Ve Venezuela İle İran’a Uygulanan Yaptırımlar Nedeni İle Son Dört Ayın En Yüksek Düzeyine Çıktı

14 Mart 2019

Brent tipi ham petrol fiyatları, OPEC liderliğinde yapılan arz kesintileri ile birlikte ABD’nin Venezuela ve İran’a karşı uyguladığı yaptırımların yukarı doğru iteklemesiyle Perşembe günü (bugün) geçen yılın Kasım ayı ortasından bu yana en yüksek düzeyine yükseldi.

Petrol yatırımcılarının yorumlarına göre, ABD’nin ham petrol üretiminde ve stoklarında yaşanan beklenmedik düşüş de fiyatların yükselmesinde etkili oldu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın içerisinde olduğu bazı uyumlu olmayan üreticiler, küresel pazarları sıkıştırmak ve ham petrol fiyatlarını yükseltmek için yılın başından itibaren petrol arzını kısıyorlar.

Washington yönetimi, tüm ABD şirketlerinin Venezuela devletine ait petrol şirketi olan PDVSA da dahil olmak üzere Venezuela hükümetiyle iş yapmalarını yasaklarken Venezuela’nın ham petrol üretimi ve ihracatı, ülkede geniş çaplı elektrik kesintileri ve kıtlığa neden olan siyasi ve ekonomik krizden de etkileniyor.

Orta Doğu’da ise, ABD, geçen yılın Mayıs ayından beri, İran’dan ham petrol ithalatı yapan ülkeleri ABD yaptırımlarına uğramamak için sözkonusu ülkeden petrol alımlarını azaltmaya zorlayıp İran’ın ham petrol ihracatını %20 oranında düşürterek günlük 1 milyon varilin altına indirtmeyi hedefliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü