BREXİT’in İngiliz Hazırgiyim Sektörü Üzerine Etkileri

25 Şubat 2021

Brexit anlaşmasının İngiltere’nin 35 milyar poundluk tekstil ve hazır giyim sektörüne, AB ile öngörülen seyahat ve kısıtlamaları nedeniyle yıkıcı etkileri olacağı tahmin ediliyor. Konuyla ilgili olarak 400’den fazla moda figürü, Brexit’in karmaşık uluslararası tedarik zincirlerini bozacağını belirten bir mektubu İngiliz Başbakan Boris Johnson’a iletti.

Uzmanlar firmaların AB ile gümrük presedürlerine ve KDV uygulamalarına alışmasının zor olacağını belirtiliyor. Ayrıca ülkedeki 52 bin küçük ölçekli ancak sektör için çok önemli konumda olan firmanın çıkacak bu bürokratik engeller için profesyonel yardım alacak kadar finansman güçlerinin bulunmadığı ve birçoğunun bu nedenle kapanabileceği değerlendiriliyor.

Mektupta imzaları bulunan modacılar, İngiltere için tekstil ve hazır giyim sektörünün birçok diğer AB ülkesinden daha önemli olduğunu, Oxford Economics of the British Fashion Council’in araştırmalarına göre GSMH’nin %1,6’sını oluşturduğunu, Almanya’da ise bu rakamın %0,8 olduğunu, bu nedenle konuyla ilgili hükümet tarafından acil girişimde bulunulması gerektiğini belirtiyorlar.

Kaynak: Textiletoday
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü