Bulut Bilişim Üzerinden Çevrimiçi Oynanan Video Oyun Pazarında Rekabet Kızışıyor

15 Mart 2019

Microsoft geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada video oyun departmanı ile Azure adlı bulut bilişimi departmanlarının bir araya gelerek oyun yazılım ve geliştiricileri ile birlikte entegre bir platform oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.
Microsoft Oyun Yığını adını alacak yeni projede, yazılımcılar birçok oyuncunun bulut üzerinde aynı anda oyun oynayabileceği sistemler geliştirecekler. Söz konusu sistemin, benzer seviye ve yetenekteki oyuncuların eşleştirilmesine olanak tanıyacak akıllı özellikleri de olacak. Bu hizmetler Apple ve Android platformlarında da oynanabilen oyunları da kapsayacak.
Microsoft bulut bilişim pazarında en büyük oyuncu olan Amazon ile rekabet etmeyi hedefliyor. Microsoft’un göreceli avantajı 2001 yılından beri oyun konsolu pazarında Xbox markası ile yer ve tecrübe edinmiş olmasından kaynaklanıyor. Microsoft’a ait Xbox markalı oyun konsolunun çevrimiçi kullanıcı sayısı 64 milyona ulaşmış durumda.
Microsoft’un oyun bölümünden sorumlu başkan yardımcısı Phil Spencer yaptığı açıklamada, bugün piyasada satılan tüm cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi cihazlarda kullanıcıların en çok vakit ve para harcadıkları alanın video oyunları olduğunu belirterek, bulut hizmetleri ile oyun pazarı arasında gitgide artan bir sinerji bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Oyun pazarının hakimi durumunda olan Microsoft’un bu alandaki en büyük rakibi ise bulut hizmetleri pazarının lideri durumunda olan Amazon şirketi. Amazon çevrimiçi oyun pazarına, video oyun hizmetleri sunan Twitch adlı şirketi satın alarak girdi. Aynı zamanda, yeni oyunlar yaratmak ve çevrimiçi hizmetlerin geliştirilmesi için yazılımcıları bir araya getiren GameSparks markasını da bünyesine kattı. Bulut üzerinden çevrimiçi oyun sektöründe Amazon şu an burun farkıyla Microsoft’un önünde olmakla birlikte, bu mesafenin Microsoft tarafından kapatılabileceği düşünülüyor.
Microsoft’un yeni oyun konseptinin platform bağımsız olacağı, hatta diğer bulut hizmet sağlayıcıları üzerinden dahi oynanabileceği ve bunun Azure’ün daha çok donanım firması tarafından kullanılmasına olanak sağlayabilecek olması nedeniyle, netice olarak Microsoft’un bulut platformu Azure’e sinerji sağlayacağı belirtildi. Microsoft’un şu an sahip olduğu en önemli avantajlardan birisi, sisteme yapay zeka teknolojisini de entegre ederek, birbirine yakın yetenek seviyesindeki oyuncuları eşleştirebilme kabiliyetine sahip olması.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü