Cezayir-Katar Çelik Üretimi Ortaklığı AQS Çelik Dışalımını Sonlandırmayı Hedefliyor

07 Ağustos 2019

Argus Media’nın (Argus Media, küresel olarak birçok sanayi dalında fiyat bilgisi, piyasa verileri v.b. konularda danışmanlık hizmeti veren ayrıca aynı konularda konferanslar da düzenleyen Londra merkezli şirkettir. Ç.N.) bildirdiğine göre Cezayir-Katar Çelik Üretimi Ortaklığı Algerian-Qatari Steelmaking Partnership (AQS) çelik dışalımına son vermek amaçlı olarak Cezayir’e yakın (Cezayir’in başkentinin adı da Cezayir olup burada ülkenin başkenti kastediliyor. Ç.N.) Bellara büyük sanayi bölgesinde Temmuz ayının sonunda üçüncü haddehanesini devreye soktu.
 
Şirket, çeliğin dışalımının tümüyle bitirilmesi stratejik hedefi doğrultusunda kısa ve orta vadede ulusal pazarın çelik ürünlerine olan istemini gerek miktar gerek kalite olarak etkin bir biçimde karşılamayı amaçlıyor.
 
AQS açıklamasında “Uzun vadeli beklentilerimiz gözönüne alındığında, devreye sokulan haddehane, yaklaşık 2 milyar ABD Doları tutarındaki uygulama bütçesi ve üretim kapasitesini yaklaşık 4 milyon tona çıkarmasıyla projenin ikinci aşaması olarak özetlenebilir.” yorumunda bulundu.
 
Projenin geri kalanı, yıllık 2,5 milyon ton doğrudan işleme kapasiteli redüksiyon ünitesi ile yıllık 2,2 milyon ton ham çelik kapasitesine sahip, elektrik enerjisiyle çalışan iki adet tesisin devreye sokulmasıyla bu yılsonuna doğru gerçekleştirilecek.
 
Cezayir, özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden olmak üzere haddeleme amaçlı son ürün ve yarı ürün çeliğin başlıca dışalımcısı, 2018 yılında 533.855 tonu Ukrayna’dan, 281.344 tonu Rusya’dan olmak üzere toplamda 982.992 ton çelik kütük dışalımı gerçekleştirdi.
 
Kaynak: Steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü