Çin, Mısır Ekimini Artırıyor

08 Ocak 2021

Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian yaptığı açıklamada, artan gıda arz açığı nedeniyle Çin'in bu yıl ana tahıl bölgelerinde mısır ekilen alanı artıracağını ifade etmiştir. Mısır ekili alanlardaki artışın gıda güvenliğini sağlamaya yönelik kapsamlı bir planın parçası olduğunu belirtmiştir.

Tang, Pazar günü Xinhua Haber Ajansı ile yaptığı röportajda, yetkililerin kuzeydoğudaki mısır ekim alanının yanı sıra, Sarı, Huai ve Hai nehirlerinin çevresindeki ekili alanların genişletilmesine de odaklanacağını söylemiştir.

Söz konusu uygulama, bir zamanlar devasa büyüklükteki geçici rezervlerinin müzayedelerde neredeyse boşaltmasının ardından Çin'in mısır fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesi nedeniyle yürürlüğe konulmuştur. İthalatçılar, ülkedeki arz açığını kapatmak için rekor hacimde tahıl ithal etmişlerdir.

Shengda Futures'ın kıdemli analisti Meng Jinhui, "bu önlemlerle mısır ekimi ve üretiminin toparlanıp artması beklenirken, mısır fiyatları muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde düşecek." demiştir.

Çin, devlet stoklarını azaltmak ve soya fasulyesi gibi diğer mahsullerin üretimini artırmak için son birkaç yıldır mısır ekimini azaltmıştı.

Kaynak: reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü