Çin, Satışları Artırmak Amacıyla İkinci El Otomobil Dışsatımına Yeşil Işık Yaktı

06 Mayıs 2019

Çin Ticaret Bakanlığı, iç pazardaki satışları artırmak ve dünyanın en büyük otomobil pazarında alım-satımı teşvik etmek amacıyla ülkenin en son uygulaması olarak ikinci el otomobillerin dışsatımına izin vermeye başladı.

Uygulama, Çin’de 1990’lardan bugüne ilk kez, geçen yılın sözleşmeli satışlarının ardından gerçekleşti. Pekin, bu yılın başlarında (satışlarda Ç.N.) daha fazla düşüş endişesiyle, tüketici harcamalarını teşvik etmek amaçlı vergi indirimleri uyguladı.

Bakanlık, otomotiv sektörünü destekleme yönündeki son uygulamalarıyla Pekin, Şanghay ve Guangdong da içerisinde olmak üzere 10 kent ve bölgeden kullanılmış araba dış satımına izin vermeye başladıklarını ve sektöre daha fazla destek sunacaklarını açıkladı.

Bakanlık, Pazartesi günü (bugün Ç.N.) yaptığı açıklamada sözkonusu dışsatımı gerçekleştirebilecek kuruluşları belirlemeye başlayacağını bildirdi, ayrıca, ikinci el araç dışsatımlarının kalitesi ve güvenilirliğini sağlamak amacıyla testlerin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Aynı açıklamada, Çin’den ikinci el araç dışsatım potansiyelinin “büyük” olduğu dile getirilerek, pek çok gelişmiş ülkede dışsatımın kullanılmış araba satışlarının yaklaşık %10’unu oluşturduğu açıklandı. Devamında ise bu tür dış satımlar “yerli otomobil tüketim pazarının canlılığını artırabilir, Çin otomotiv endüstrisinin sağlıklı gelişmesini teşvik edebilir ve dış ticaretin istikrarlı bir biçimde gelişmesini sağlayabilir.” denildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Değerlendirme Genel Müdürlüğü